Най-популярни дестинации

България се отличава като туристическа дестинация със страхотна база. Само категоризираните обекти за настаняване - хотели, вили, къщи за гости, семейни хотели и др. са повече от 4000. На разположение на търсачите на лукс са над 500 хотела от категория 4 звезди и 5 звезди. 

Морски курорти
70 % от легловата база на България се намира по морето. Тук са построени голям брой хотели с над 100 стаи, кото отличава морските хотели от тези във вътрешността на страната, където по презумция има по - малки обекти.  Един от проблемите на хотелите по българското черноморие е созонността и краткият сезон между 3-5 месеца.  Основни курорти от този тип са Златни пясъци, Слънчев бряг, Созопол, Обзор, Албена и много други

Спа Курорти
В последните години много обекти в бъглгария се наименоваха СПА. Част от тях наистина са такива -разполагат с минерална вода, вътрешен басейн, парна, руска, египетска и др. бани, предлагат различни масажи и продцедури.  Сред този тип курорти са Велинград, Хисаря, Сандански, Девин, Сапарева Баня и много други

Ски и планински курорти
Ски спортът не е масов в България. За съжаление неголяма част от българите карат ски. Тези курорти обаче привличат много чужденци. От изключително значение е ски нфраструктурата в тях - ски писти, влекове, снежни оръдия за поддръжка на пистите и много други. Много от хотелите тук съчетават модерни спа центрове и ориентираност към ски посетители. За съжаление, неголяма част от тези хотели разполагат с минерална вода. Сред този тип курорти са Банско, Боровец, Пампорово, Чепеларе и други.

Селски туризъм  - Копривщица
Копривщица е неголямо градче, разположено в Западна България, в близост до София. Сгушено в полите на Стара планина и обгърнато от Средна гора, то има омайна природа и идеални условия за отдих и почивка.

Ако се питате къде да отпочинете, ако искате да избягате от стреса, трафика на големия град и за известно време да сте онлайн, то това е идеалното място.
Разположението на град Копривщица, го прави изключително удобен възлов курорт за посетители от цялата страна. Около Копривщица са градове Панагюрище, Клисура, Стрелча, Пиродоп. В самата община Копривщица няма друго населено място, което затвърждава единствената и неповторима уникалност.
Поради планинското си разположение града е дарен с живописна картина. Река Тополница и гората, спомагат тази неземна дива красота да е още по-обаятелна.
Името на историческата местност идва от едно растение, много популярно по нашите земи – коприва. В някои крайчета от България, то е познато още като „куп речица“. Каквато и история да носи със себе си, за местните хора Копривщица е само Коприщица, т.т. без буквата „в“.
Поради великата история за Априлското въстание, многото паметни личности, дейци на българското възраждане, града е съхранил своята автентичност и до днес. Той пленява с красотата на къщите, малките, тесни улични и калдъръмени пътеки. Дори местното население е така сплотено, добронамерено и отзивчиво, към всеки решил да отседне в града за няколко дни.
Освен с уникална и чиста природа, Копривщица омагьосва своите посетители с многото културни забележителности, които могат да се разгледат.
И ако все пак и вие решите един ден да се докоснете до това райско българско кътче, добре е да знаете и някой важни събития, които се провеждат там. Посещавайки някое от тях, със сигурност спомените ви от това място ще се запечатат за винаги в съзнанието.
Сред редовните събития провеждани в Копривщица, туристите могат да видят:
Надпяване на пръстените на площада, което се състои на първия ден в новата година;
Ден на самодейността, което се чества с концерт организиран всяка година на 1 май в читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“;
Следват 1 и 2 май, в които се провеждат възстановки от Априлското въстание;
През месец август се чества Национален събор на българското народно творчество;
Идва ред на 15 август, когато се прави курбан за здраве за Храмов празник „Св. Богородица“;
През август месец се определят и дни, в които се посвещават минути на великия Димчо Дебелянов.


Природа на Копривщица

Едно райско кътче поместило в себе си история, прелестна природа и множество места за разглеждане от туристите. Копривщица е уникален град в България. Разположен е на 1060 м надморско ниво, а климата му благоприятства развитието на туризъма в региона. Зимата се характеризира със студени, но слънчеви дни и дебела снежна покривка. Лятото е приятно, прохладно и освежаващо. Поради близостта на Копривщица с река Тополница, тук винаги се усеща едно прохладно течение, което прави страхотни почивките и престоя в града. Високите склонове на Стара планина, благоприятстват още по-осезаемо за тази атмосфера.
Всеки любител на еко и пешеходен туризъм, може да се порадва на планинския масив, покрит от букови гори с най-разнородни иглолистни видове сред, които обикновен смърч и бял бор. Друг характерен за Копривщенския регион растителен вид е европейска листевница. Тук билкари могат да открият множество чисти природни билки, да наберат диви ягоди, черни боровинки, лапад, киселец, коприва, минзухари и множество гъби. Животинското богатство на Копривщица предлага и два редки вида като птици черен щъркел и белоглав орел.
В самият град Копривщица са силно развити земеделието и животновъдството. Въпреки доброто развитие на региона, все още има множество местни, които се занимават изцяло с тези типове дейности.
Сред природните забележителности, посетителите и гостите на града, както и случайно минаващите през него, могат да се полюбуват на природния резерват Голям Богдан; Свети Илия; природен резерват Централен Балкан, Въртопа; защитените морени Сополивите камъни; исторически резерват Каменна колиба в местност Кръста, Барикади.
Всяка една природна забележителност е уникална и впечатлителна. Тук малки и големи, могат да се разтоварят, да отдъхнат и да се насладят на красотите, попивайки от всичко с всички сетива.
За настаняване в Копривщица има множество големи и малки хотели, семейни хотели, къщи за гости, вили. Всички те предлагат стай и апартаменти за нощувки, както и идеални условия за почивки. Обслужването във всеки един хотел е на най-високо ниво, а персонала приветлив, гостоприемен и отзивчив. Цените за нощувки при престои в Копривщица са съвсем поносими и достъпни за всеки.
А сега е време да организирате семейството и да се насладите на едно страхотно изживяване сред богатство и многообразие на природа, забележителности, култура и традиции, каквото е Копривщица.