Търсене

Ресторанти и заведения в Смолян с карта и телефон

Смолян - Полезна информация

Смолян е малък град с голямо сърце. Невероятната родопска природа го превръща в приказно място, което е запазило старинния си вид, но и усилено върви към своето модерно развитие. Градът се е сформирал през 1960г от сливането на няколко села. Разположен в сърцето на Родопите, този град е обвит от свеж въздух и красива природа. Смята се ,че тук е живял Орфей.
В Смолян преобладава старата архитектура. Това придава уникален облик на града. Изглежда като излязъл от миналия век. Неговия старинен вид не трябва да ни заблуждава. Смолян се развива усилено последните години. Строят се нови хотели и заведения. Ремонтират се главните улици, създадени са нови предприятия, обновени са автогарите, изграждате се търговско-развлекателни комплекса. Градът предлага модерни развлечения и разнообразен социален и културен живот за своите жители. От този планински град са произлезли много известни личности. Това градът на народната певица Валя Балканска.
Разположението на града е изключително благоприятно. Близостта му до зимния курорт Пампорово го прави предпочитано място за разходка и престой. Хотелите в Смолян предлагат уютни условия, комфорт и спокойствие. Ресторантите ще ви впечатлят с местни родопски специалитети. Тук е мястото да опитате известният пататник – ястие, приготвено от картофи; родопски клин, качамак, сармички. След вечеря идва време на коктейлите и танците. В Смолян има няколко дискотеки и нощи заведения, които предлагат забавления цяла нощ.
В миналото населението е било предимно мюсюлманско и има запазени две действащи джамии. В този 30хиляден град има седем православни храма. През 2006г се изгражда катедралния храм Свети Висарион Смоленски, който е вторият по големина в страната след храм-паметник Свети Александър Невски в София. В града има и около десетина параклиси. В района на Сливен са открити останки на раннохристиянски манастирски комплекс от V-VI в.
В Смолян има богат културен живот. По брой читалище се нарежда сред първите места. Там се организират различни занимания за малки и големи. Смолян е и родния град на много спортисти, сред които много олимпийски и европейски шампиони.
В Смолян се организират много международни и национални фестивали. Хиляди хора се стичат на националния фолклорен събор Рожен и на международните фолклорни фестивали.