Търсене

Ресторанти и заведения в Ловеч с карта и телефон

Ловеч - Полезна информация

 На границата между Дунавската равнина и предпланината на Стара планина се намира град Ловеч. Той е разположен на бреговете на река Осъм.
Ловеч е от най-старите населени места по българските земи. Следите от човешка дейност датират от дълбока древност. В ловешките пещери има намерени останки от старокаменната епоха чак до желязната. Тук са живели траки и римляни. Сведенията за селището по време на Първата българска държава са малко и предимно идват от намерения средновековен некропол от 10век.
Голямо величие на град Ловеч предава средновековната крепост от Втората българска държава. Тя е разположена на хълма Хисаря, който получава това име през османското владичество. Крепостта има важно значение за българската история. Тук се е водила славната битка между Асеневци и Византия и е подписан договорът за признаване на Втората българска държава. Осветена през нощта, крепостта показва красотата си и денем и нощем. През тъмните часове на денонощието тя свети с мистична светлина и нашепва своята история. Построеният паметник на славният апостол Васил Левски също е осветен през цялата нощ.
Ловеч се намира в хълмистата част на Дунавската равнина и Предбалкана. Заобиколен е от зелени борови гори. Разходката из Ловеч е приятно преживяване, чистия въздух, красивите възрожденски къщи допринасят за невероятната атмосфера. Това е един от малкото градове, в които няма построена джамия. След Освобождението централната част на града е застроена със сгради в бароков стил, с украсени фасади, издадени балкони, кулички на покрива.
Има разнообразни заведения-кафенета, ресторанти, кръчми, барове и дискотеки. Както и хотели, които предлагат чудесни условия за почивка. Ловеч е град с богат културен живот. Създадените читалища, вокални школи, различни детско-юношески спортни школи, спортни клубове, които развиват талантите на младото население.
В Ловеч е хубаво да се види покрития мост на Кольо Фичето, както и възрожденския квартал Вароша. Той е побрал над 200 исторически паметници- запазени са къщи на известни личности, Владишкия конак, Старата градска баня. Старата градска баня е превърната в единствения в Европа виртуален музей на водата.
Ловеч е красив град, които крие много културни и исторически богатства.