Търсене

Ресторанти и заведения в Кюстендил с карта и телефон

Кюстендил - Полезна информация

Кюстендил се намира в Югозападна България. Античен български град с име Пауталия, а в Средновековието се е наричал Велбъдж. Един от най-древните градове в България, с богата история и красива природа. Градът е един от най-добрите балнеоложки курорти с много минерални извори, както и туристически център с национално и международно значение. Той може да Ви грабне окото с живописна природа, плодородни овощни градини, римски терми и усмихнати и весели хора.
В Кюстендил разполага с прекрасни паркове за разходка. Градът предлага много заведения за развлечения - ресторанти, барове, кръчми и кафенета. Тук може да се насладите на уникалната атмосфера на спокойствие и уют и да почувствате хармонията между минало и настояще. Освен това Кюстендил предлага много добри условия за пълноценна СПА почивка в луксозни хотели. Слави се с лековитите си минерални извори, което се дължи на високата температура и богатия химичен състав на водата.
Забележителностите на града са от всякакъв вид – културни, исторически и природни. Днес може да разгледате Художествената галерия на „Владимир Димитров – Майстора“, къща музей на Димитър Пашев, Средновековната църква „Свети Георги“ и късноантична крепост „Хисарлъка“. Лесопарк „Хисарлъка“ е разположен южно от града в планината Осогово. В него бликат топли минерални извори. Лесопарка е свързан към града, посредством 3 асфалтирани пътя и много алеи. От високите части може да се насладите на прекрасната панорама, която се открива към град Кюстендил и Кюстендилската котловина.
Градът е известен от древността с римски терми – обществени бани, намиращи се в централната част, съвсем близо до „Ахмед бей“ са изградени през II-III век. и са част от големия комплекс-асклепион Пауталия. Римските терми и турските бани представляват един от символите на града. Паметници на културата с архитектурно и историческо значение.
Кюстендил има осемхилядна история на поселищния живот и повече от 1900-градска традиция. Не случайно градът е наричан „градът на художниците“ и най-вече „място докоснато от боговете“ и не на последно място „плодородната овощна градина на България“. За вашето настаняване ще се погрижат красивите модерни хотели на територията на града, където освен доброто обслужване и уют, ще имате възможност да се насладите лековитата термална вода и релаксиращи спа процедури. Вкусните местни ястия и много забавления са гарантирани във всеки един ресторант. Заповядайте!