Търсене

Ресторанти и заведения в Монтана с карта и телефон

Монтана - Полезна информация

Град Монтана е разположен близост до река Огоста в предпланинския район на север от Стара планина до язовир „Огоста“ в Северозападна България. На изток обградена от възвишение Пъстрина (555 м) Той е административен и стопански център на едноименната община Монтана и област Монтана. Населява се от 42 426 жители и се намира на 147 метра надморска височина. В миналото градът многократно е сменял името си. По-голяма част от град е разположен по левия бряг на река „Огоста“.
Сред забележителности, които може да се видят от посетителите на град Монтана и околностите са: Археологическа експозиция – лапидариум, етнографски паметник от римската епоха, Историческия музей и Художествената галерия „Кирил Петров“. В Монтана са запазени родни къщи на известни българи, по-късно превърнати в музей. Може да разгледате къщата – музей на Христо Михайлов, Етнографския музей, както и Античната крепост (Монтана). Тук може да видите развалените на крепостта над Монтана. Крепостта е била построена от римляните. Разрушавана и възстановявана многократно от авари или славяни до края на Второто българска царство. В последствие върху развалините е създадено славянско селище. Старинна част на града е кварталът в подножието на Монтанското бърло (т. нар. Баира) .
Монтана има изградена широка магазинна мрежа от малки и средни магазини. Градът има забавление от всеки тип – ресторанти, механи, кафенета, дискотеки и барове. Заведенията предлагат изключително разнообразна храна, която ще задоволи вкусовете и най-претенциозните. Интериорът на заведенията е различен от традиционно битова обстановка до луксозни. Подходящи за организиране на сватби, банкети, фирмено парти, рожденни дни и други мероприятия. Освен това град Монтана предлага места за отдих и почивка, като хотели и добре стопанисвани къщи за гости. За любителите на спокойствието и тишината са изградени прекрасни паркове, като парк „Монтанезиум“, парк „Свети дух“ и градската градина, които са идеални за разходка и релакс сред прекрасни алеи с цветя и дървета.
Градът предлага забавления за малки и големи. За най-малките има обособени детски ясли, градини и площадки, редица спортни центрове, частни и държавни училища. Монтана се грижи и за пенсионерите – има създаден пенсионерски клуб , където възрастните могат да обсъдят някоя гореща тема или пък да изиграят някоя забавна игра. Заповядайте в този прекрасен град.