Търсене

Ресторанти и заведения в Хисаря с карта и телефон

Хисаря - Полезна информация

Под южните склонове на Средна гора, заобиколен от прекрасна природа се намира град Хисаря. Само на 45км от Пловдив, Вие може да се насладите на красотата на този град.
Град Хисаря е известен с минералните си извори - 22 извора с различно съдържание и температура и с доказани лечебни качества. Хора от цяла България идват тук да опитат и вземат за вкъщи от лечебните води. Водите са слабо минерализирани се използват за лечение на различни болести – бъбречно – урологични, кожни, неврологични, очни.
Върху най- горещия извор Топлица, 51 градуса, е била построена голяма римска баня. Останките й се открити през 1935г, а банята е била построена някъде през 4-ти век.
Насладете се на този град с богата хилядолетна история. Още от дълбока древност местността е привличала хората с благоприятния си климат и минералните си води. Първоначално около изворите е имало тракийско селище, а по-късно и римско. За това свидетелстват останките от масивните крепостни стени, арената и обслужващите амфитеатъра помещения. В града са открити и ранно-християнски базилики от 5-6в.
Хисаря възниква през 17в върху развалините на античните и средновековни сгради. Даденото му име означава крепост. Наред с християнските църкви, строени през 19в може да се види и турска джамия, издигната през 1464г.
Хисаря предлага разнообразни места за разходка. Истинска наслада е разходката из големите красиви паркове, в които има около 300 растителни вида от цяла България. Градът е изпълнен със зеленина и свеж въздух. Туристите се радват на спокойствието и хармонията.
Хисаря е подходящо място за разходка през уикенда или за няколко дневна релаксираща почивка.Уютните хотели ще направят престоят им незабравим. Там ще може да се поглезите със спа процедури и да поплувате в минерални басейни.
Многобройните заведения заведения предлагат вкусна и разнообразна кухня. Има ресторанти, таверни,кафенета, барове и дискотеки. Хисаря, макар и малък град, предлага различни забавления на своите жители и посетители.
Всички културни паметници са със свободен достъп и може да им се насладите при разходката си. Интерес представлява Колонадата, която се захранва с минерална вода. Сводът е украсена с осемте антични божества на здравето. Тя построена през 20ти век по модел на римската.
Хисаря е съчетание от минало и бъдеще. Историческите й паметници напомнят за славното й минало, а модерните нови сгради показват,че града продължава своето развитие.