Търсене

Ресторанти и заведения в Разград с карта и телефон

Разград - Полезна информация

Разград е малък град в северна България.Въпреки че е малък в него са събрани много красоти и той носи заряда да миналите години. Старинната му част показва една отминала епоха, съхранила се като доказателство за непобедимия български дух.
В Разград има многобройни заведения, предлагащи вкусна кухня с местни и традиционни специалитети. Има кафенета , барове дискотеки, места където да се забавляват хора от всички възрасти.
Разград е и културен център- има театър и много училища. Ориентиран е към младите си граждани и предлага голям избор от извънкласни дейности. Има добре развит център за работа с деца. Там се обучават талантливи деца в музикалното изкуство, които печелят многобройни награди по чужди и национални фестивали. Разград е известен и с футболния си клуб Лудогорец.
В Разград може да се видят няколко стари джамии, строени към 15 век. През Османското робство, градът е бил почти изцяло с турско население. В момента има само една действаща джамия - Ибрахим паша. Има и само една православна църква, Св. Никола, която е построена на мястото стара вкопана в земята църква.
Градът има типичната османска архитектура, освен джамиите има запазени и други сгради, изградени в този стил.
Намерените останки от древния град Абритус показва, че Разград води началото си от 2в. Останалите крепостни стени и порти засилват уникалната атмосфера на града.
Друга такава сграда е османската баня. Носи името Чифте баня и е била най-голямата за времето си, имала е отделни отделения за мъже и жени. Банята е разрушена от разградските комунисти.
Часовниковата кула в центъра на града е построена в готически стил. Тя е най-високата сграда в града. След освобождението са премахнати турските цифри и полумесеца.
Разград е малък модерен град, които има търговско и транспортно значение. Той посреща всички туристи с отворени обятия и там може да се почувстваш пълен с енергия и позитивизъм. Разград е запазил традициите си и успешно показва на цялата страна,че може да е малък град , но в него се раждат големи таланти.