Дряново хотели - открити най - добри цени за 0 обекта

Дряново хотели

19 апр - 20 апр (1 нощувки)

0 резултата

Няма намерени резултати

Дряново - Полезна информация

 Град Дряново се намира в централна Стара планина и е има амфитеатрално настаняване между двете страни на Дряновска река. Местността му е изключително благоприятна с климат и здравословни условия за почивка и настаняване, сред красива природа.

За всеки решил да отпочива в този регион през зимата може да се радва на снежни, меки и приятни условия, а в летните дни на прохлада, далече от горещината в големия град. Разположението на Дряново в подножие, го защитава от силни ветрове и течения през цялата година.
Смята се, че историята на града е най-старата на Балканския полуистров, като за свидетелство служат данни от археологически разкопки и проучвания.

В околността на Дрянови се намира Дряновския манастир"Св. Архангел Михаил", той е разположен на 4 км от града и покрай клисурата на Дряновската река.В близост има идеални условия за еко разходки и туризъм, създадени от Българската асоциация за селски и екотуризъм от Дряново на 4 км.
До манастира е сгушена и пещерата Бачо Киро, чиято дължина е 3 км.Тя е и една от най-посещаваните за страната пещери, поради интересните находки, които са намерени, за някогашно съществуване на изчезнали видове животни.

И двете забележителности са поместени към 100-те национални обекта за туризъм. В околността интерес събужда и Античното селище Дискодуратера създадено през II век.
За гостите на Дряново препоръчителни са посещенията на музеят Кольо Фичето, поместил творби и произведения от прочутия възрожденски майстор. Уникална е трикорабната църква „Св. Никола” и покрай язовири махала Боюв е Дряновския мост, построен през 1860 г. По търговската улица наречена „Дряновската чаршия“ може да се разгледат възрожденски къщи и работилници. Интерес буди и часовниковата кула, от 1778 година, която е висока постройка и помества три тела с различни размери и височини.

Лафчиевата къща е друг културен паметник, представляваща образец на старопланинска дървена къща.
Като цяло посещението на региона Дряново може да е споходено с много неподправени изживявания, незабравими спомени и поучителни моменти. Сред тишина, спокойствие и чистота могат да се наемат стаи в хотели за добри цени.

  • Население: 7 968
  • Надморска височина: 230-300 метра
  • Пощенски код на Дряново: 5370
  • Близки градове:
Обща информация:

 Дряново е разположено в полите на Стара планина и е в Габровска област. Намира се на кръстопътя между Южна и Северна България. Близо са градовете Севлиево, Габрово, Трявна и Велико Търново.

Град Дряново е заобиколен от красивите хълмове на Централния Предбалкан. Надморската височина варира от 180 метра до 640 метра. Най-високата точка е Балабана. Климатът е умерено континентален, зимите са с много сняг, но не много студени, а летата са прохладни. В землището на град Дряново се намира и село Гърня, което няма собствено землище.
В района на Дряново са намерени доказателства за следи на живот от най-старо време на целите Балкани. Пещерата Бачо Киро е обитавана още от времето на палеолита. Около града има останките от няколко римски крепости както и голямо здание, което е било дворец на местен болярин или царе от рода Асеневци. По време на турското робство градът запазва своя дух, а Дряновския манастир успява да съхрани вярата, културата и традициите на българите.
В Дряново са родени много известни българи като Колю Фичето, Максим Райкович, Тодор Попов, Христо Недялков и много други.

Любопитно:

В Историческия музей в Дряново има уникална експозиция, посветена на Колю Фичето. Тя е създадена през 1969 година в памет на големия български строител. Никола Иванов Фичев е роден през 1800 година и от малък започва да се учи на занаят. Обучава се в Брациговската и Търновската школа и на 33 години е признат за майстор. През своя живот е направил едни от най-красивите сгради в страната от периода на Възраждането. Много от тях са запазени и днес са все така впечатляващи. Експозицията започва със снимки на родния град на Колю Фичето. Изложени са личният печат на майстора и неговите инструменти. Има табло, преведено и на английски, което разкрива живота му, неговите умения и характерните черти на стила му, който бива разпознат веднага, щом се види. В музейната експозиция са представени макети на сградите на Колю Фичето- храм „Рождество Богородично“ във Велико Търново, „Свети Свети Константин и Елена“ отново във Велико Търново, „Света Троица“ в Свищов, конак в старата българска столица Търново и много други. Има и макети на моста над река Янтра, над Росица и покрития мост в Ловеч, които разкриват детайлите в работата му.

Транспорт и инфраструктура:

През 2006 година голяма част от пътищата са реконструирани, подменени са пътищата и настилките. До града се стига сравнително лесно и има пътни артерии до съседните по-големи градове Габрово, Трявна, Велико Търново и Севлиево.

Автобусни линии:

До Дряново има редовни автобусни линии от Трявна. Вели Търново, Габрово и София, както и от по-малките съседни населени места.

Аптеки:

В града има 4 аптеки.

Бензиностанции:

Има две бензиностанции.

Банки/Банкомати:

В Дряново има два банкомата, най-близките банки са в Габрово и Трявна.

Зареждане...