Търсене

Механи в Габрово

Габрово - Полезна информация

Градът на хумора и сатирата, Габрово ни приканва да го посетим. Разположен в полите на Стара планина ни омайва с чист въздух и красива природа. Има разнообразни места, където да се разходиш- озеленени градини и паркове, чисти алеи, ресторанти , където да се похапне, кафе, където да се побъбри с приятели.
За любителите на забележителности може да се разгледа дома на хумора и сатирата. Това е единствения по рода си музей в страната. Домът на хумора и сатирата има голям фонд от художествени творби на български и чуждестранни автори, карикатури, сатирични графики, скулптори, фотографии, карнавални маски и костюми. Той е представител на местния фолклорен хумор с международно и световно значение.
Архитектурно-етнографския комплекс,Етъра събира целогодишно посетители от цяла България и чужбина. Той който има за цел да пресъздаде живота в Габрово. Тук човек се пренася назад във времето. Част от сградите съществуват от преди основаването му и само са ремонтирани, а други са изцяло построени. Тук може да се видят занаятите и традициите на габровското население.
В Габрово има редица красиви мостове, които се славят с интересна архитектура и декорация. Този зад театъра е истинско произведение на изкуството. Четири лъва са издигнати на каменните колони. Всеки от тях държи по един от символите на града - наковалнята на Рачо Ковача и книгата, указваща Габрово като люлка на българското образование. Другите два символа показват знака на водата. Мостът на занаятите представя занаятите в Габрово чрез скулптори на текстилци, кожухари, грънчари и строители.
Църквите в Габрово са старинни имат архитектурния облик на 18-19век. Градът е изпълнен с паметници на видни габровци – Васил Април, помогнал за откриването на първата българска гимназия, капитан дядо Никола Филиповски - виден български революционер, Рачо Ковача – основателят на Габрово.
В Габрово има запазени възрожденски къщи, които са превърнати в музеи и може да се посетят. Най-известната е Дечковата къща, в която има експозиция на градски бит от 19-20в.
Градът предлага забавления за малки и големи. За малките са предвидени детски занимални, детски площадки, редица спортни центрове, читалища и школи. Габрово се грижи и за пенсионерите – има създаден пенсионерски клуб, където възрастни хора могат да се събират и да намерят общи теми за разговор или да се включат в някоя дейност.