Търсене

Кафенета в Русе

Русе - Полезна информация

Русе е най-големият пристанищен български град. Град с многовековна история, започнал началото си от тракийско селище, устоял на превратностите на времето и издигнал се като модерен културен и търговски център на страната.
Русе е известен като малката Виена, заради многобройните си сгради, в чиято архитектура са застъпени различни стилове характерни за Виенската архитектура. Разходката из центъра е истинско потапяне в 19-20в. Широко застъпени са стиловете барок и неокласицизъм. Фасадите на сградите са богато украсени с монограми, гербове, арки, скулптурни фигури, балкони, колони. На покривите се виждат ветропоказатели и кули.
В Русе са запазени изключително много паметници на културата, които се намират предимно в центъра. Те създават невероятна атмосфера от миналия век. Статуята на свободата, драматичния театър, виенската къща- най-красивата къща в Русе са малка част от тях. Една от най-старите сгради е храмът Света Троица.
Русе е град с богата култура. Изградени са читалища, библиотеки, музеи , които се грижат за културното обогатяване на населението. Интерес предизвиква екомузея с колекцията животински видове от поречието на река Дунав. Има богата експозиция от вкаменелости, праисторически животни и животински видове в реалната им среда. Много популярен е макетът на вълнистия мамут.
Националният музей на транспорта също е място, което събира много посетители. Помещава се в сградата на първата железопътна гара в страната, построена през 1866 г.
Освен средище на културата Русе е град, в който може да се забавляваш. Прекрасният център предлага различни кафенeта и ресторанти, където може да пиеш кафе и да похапнеш в атмосферата от 20 век. В този голям град предлага разнообразна кухня и различни типове заведения. За тези, които искат да потанцуват и да пийнат по някой коктейл има барове и дискотеки.
Градът предлага приятни местенца за разходка и отдих. Винаги, когато искаш да се разходиш може да се отиде в някой парк.
Близостта до р. Дунав го превръща във важен търговски, логистичен и икономически център. В града има шест търговски центъра – ще може да намерите всякакви магазини,където да задоволите шопинг манията си.