Търсене

Ресторанти и заведения в Трявна с карта и телефон

Трявна - Полезна информация

Град Трявна е известен курортен център, които впечатлява с възрожденския си стил и архитектура. Управата на града се старае да поддържа и развива туристическата дейност. Целта е да се представи една модерна визия на града, умело съчетана с традициите и наследството, останало от предците ни.
Старата част на града е запазена в автентичния си възрожденски вид, при разходката из калдъръмените улички се наслаждаваме не само на сгради с изящна дърворезба, която смекчава строгите и еднообразни пропорции , но и на малки дюкянчета и работилнички.
Когато се разхождате из центъра на Трявна няма как да не забележите уникалния възрожденски площ с прилежащите му наоколо сгради. Оригиналният му архитектурен план, го прави подходящ за събиране на жителите на града по различни поводи. Почти всички сгради, около площада имат забележителна архитектурна стойност. Те показват безспорният талант на тревненските майстори.
Няма как да не чуете камбанния звън от прочутата часовникова кула, която се намира на центъра на града и се извисява неподвластна на времето. Другият символ на Трявна, който допринася за неповторимата атмосфера е сводестия каменен мост, свързващ чаршията с площада. От него се вижда кристално чиста вода с множество рибки.
Двете църкви в града са с впечатляваща композиция. Древният храм „Св. Архангел Михаил“, датира вероятно от времето на въстанието на Асен и Петър. Неговите икони и иконостасът са правени преди 200 години. Другата църква е Свети Георги е по-млада, строена през 19-ти век.
За любителите на музейното изкуство именно тук може да посетят музея на резбарството и музея за азиатско и африканско изкуство. Последния е известен като къщата с щъркеловото гнездо и се помещава в сградата на някогашната градска баня.
Множеството хотели и къщи за гости предлагат уют и добро обслужване на прилични цени. Ресторантите предлагат вкусна и разнообразна кухня, където може да се насладите на някое от местните специалитети. Задължително опитайте тревненска гъбена чорба, с която се гордеят всички тревненци.
Трявна продължава да се развива и обновява. Управниците се грижат за културното си наследство и искат да покажат градчето в най-добрата му светлина. Обновеният и озеленен център, заедно с наново боядисаните фасади на сградите, висящите цветя от первазите, фонтани и градинки превръщат Трявна е едно модерно място, неотстъпващо по нищо на европейските курорти. Съвременната Трявна, която е била дом на много дейци на национално-освободителното движение, не забравя своето героично минало и пази ревностно свето културно-историческо наследство.