Търсене

Ресторанти и заведения в Мелник с карта и телефон

Мелник - Полезна информация

Мелник е най-малкият град в България. Той е включен към стоте национални туристически обекта и се посещава целогодишно от българи и чужденци. Градът е сгушен в полите на Пирин планина и е запазил своя автентичен облик , с което буди интерес и възхита. На 7км от него се намира Роженският манастир – един добре запазен средновековен манастир, който е останал по нашите земи. За любителите на планинските преходи има пътека до природния феномен Мелнишки пирамиди. Tе представляват скални образования, достигащи до 100м височина. Интересното е, че склоновете са пясъчни и на места отвесни. Освен тях има голямо количество скални гъби, конуси, игли и други.
В Мелник може да видите частично запазената средновековна църква Свети Никола, която е била изградена през 12век. Бронзовата камбана на църквата се смята за една от най-старите в Европа.
Културна забележителност на града е историческия музей. Експозицията му показва бита и живота през Възраждането, както и основния поминък – винопроизводството. Изложени са различни снимки, свързани с правенето на вино- бъчви, изби и други.
Може да посетите най-голямата възрожденска къща останала по нашите земи. Това е Кордопуловата къща. Тя е четириетажна и е принадлежала на богат гръцки търговец, който се занимавал с производство на вино. Къщата има няколко вътрешни стълбища, които свързват етажите и мансардите. Цялата къща е украсена с венециански стенописи и дърворезба.
Малкият град предлага къща за гости и малки семейни хотели за настаняване. Те предлагат уют и комфорт с прекрасен изглед към Пирин планина. Малки битови ресторанти приготвят вкусни ястия от местната и традиционна кухня, съчетани с ароматно вино. Районът е голям производител на вино.