Търсене

Ресторанти в Перник

Перник - Полезна информация

 Град Перник е разположен по двата бряга на р. Струма, в югозападна край на Пернишката котловина. Най-многочисления град в Западна България след столицата София. Перник е град, който датира от 9 век. Променян през вековете, но съхранил историята си до днес. Преди падането му под властта на Византия, той е бил столица на земите между Дунав и Стара планина. Той пленява със своята богата история, красиви паркове, средновековни крепости и усмихнати хора.
Градът има църкви, училища, читалища и спортни центрове. Големи градски паркове и градини, които са идеални за разходка сред прекрасни алеи с цветя и дървета. Устроени са няколко парка – Дружба, Кракра, Стадиона, Голо Бърдо. Третия има туристически хижи – Кралев доп, Орлиге и Славей. Забележителностите на града са от всякакъв вид – исторически, културни и природни. Тук може да разгледате средновековната крепост Кракра, разположена в югозападната част на град Перник на скалисто плато. В миналото крепостта е била със силно стратегическо значение. Името на крепостта води началото си от войводата Кракра, който е водил военни действия срещу Русия. Друг древен тракийски обект, които може да се види е Античното светилище край квартал „Църквата“. В гради има няколко църковни храма – храм “Свети Спас“ и Църквата „Свети Иван Рилски“.
Днес градът е важен транспортен център с удобни железопътни връзки със София, Благоевград, Кюстендил и Кулата. Покрай него преминават транспортни коридори, автомагистрала, първокласни и второкласни пътища. Освен това градът е сред индустриалните центрове на Европа.
Градът е известен с най-големият фестивал в Европа – Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва“, който се провежда всяка година в края на месец Януари. Заради него Перник е обявен за европейска карнавална столица. Освен това Перник има оживен социален живот. Има много заведения, където може да се видиш с приятели и да пийнеш по нещо. Градът предлага ресторанти за всеки вкус - от механи и кръчми, до луксозни ресторанти. Може да Ви предложат разнообразно меню с традиционни български кухня и богата селекция от вина и напитки. Заведения предлагащи организиране на сватби, банкети, фирмено парти, рожденни дни и други мероприятия. Перник също така е предлага много добри условия за почивка и отдих в луксозните хотели на града. Заповядайте в този прекрасен български град!