Търсене

Механи в Банско

Банско - Полезна информация

Там, нейде в сърцето на Пирин планина, гордо се извисява курортното селище Банско. Средище на вековна култура, съхранени традиции и обичаи, автентична архитектура, традиционна българска кухня и безброй фолклорни фестивали.

Прохладни летни дни и вечери, и студени и снежни зимни дни, вековни гори, обширни поляни, върхове покрити с бяла перелина - величествена гледка, спираща дъха на всеки успял да я зърне. Този китен курорт е едно малко кътче от рая, което ще ви отведе в една приказна природна среда, сред красота, прохлада и чист планински въздух.

За почитателите на здравословния начин на живот планинското селище предоставя превъзходни условия за практикуване на селски туризъм, балнеотуризъм, оф-роуд туризъм, пешеходен и ски-туризъм.

Изключително голямо е разнообразието от концерти и фестивали, с които могат да ви впечатлят и привлекат –филм фест, опера фест, джаз фест, фестивал на българската храна и обичаи, фолклорен фестивал „Между три планини“. Към веселба, поводи за наздравици и много усмивки приканват местните жители.

А как може да стигнете до това приказно място?! Съществува интересен и много приятен алтернативен вариант – чрез еднопосочната, нееликтрифицирана и единствена действаща теснопътна линия в България. Преминаваща през причудливи преломи, речни водоеми, покрай стръмни наклони и величествени върхове, теснолинейката достига крайната си спирка при надморска височина от 1267м. Бавната скорост и височината на последната й връхна точка, позволяващи пред туристите да се разкрие великолепна спираща дъха гледка, пораждат нейното име - Алпийската железница на Балканите.

Богатата палитра от хотели, заведения и ресторанти в Банско го определя и като един от най-търсените и предпочитани курорти в страната. Заведенията в Банско предоставят отлични условия за приятна и разтоварваща почивка в планината. Разнообразието е голямо. Посетителите могат да се насладят на своята любима музика, изискани и вежливо поднесени питиета в приятна атмосфера.

За да усетите автентичната обстановка и да изживеете една незабравима празнична вечер, то задължително трябва да посетите ресторантите в Банско. Въвлечени в ежедневния и натоварен делничен ден, тук е мястото да разпуснете сред уютната битова атмосфера, да отпиете от домашно приготвени напитки, да опитате от местната кухня, да се насладите на българската фолклорна музика и да забравите за всяка умора. Предпочитано място за почивка не само за българи, а и безброй чуждестранни посетители, дръзнали да се докоснат до българския фолклор, традиции и ритуали.

 

Тук има всичко необходимо, за да осъществите вашите планински приключения и незабравими изживявания.