Търсене

Кафенета в Созопол

Созопол - Полезна информация

Созопол е един от най-интересните морски курорти на южното ни Черноморие, който привлича хиляди туристи с красивите си плажове, ежегодните празници на изкуствата, богатото си историческо минало и запазената архитектура от 18-19век. Той е наследник на гръцката колония Аполония и е един от най-старите български градове. Известен е като рибарски и винарски център.
Созопол е разделен за стар и нов град, като между тях се намира морската градина. Градът е уникално съчетание на модерно със старо. Градът носи духът на миналото, като същевременно има изградени много нови хотелски комплекси. Настаняването може да бъде както в голям хотел, както и в малки фамилни къщи. Ресторантите са изключително разнообразни. Има с традиционна българска кухня, какво и италианска и китайска. На голяма почит са рибните специалитети. На много места може да се насладите на вкусни морски дарове и прясна риба. А баровете и дискотеките предлагат купон до зори.
Старинният Созопол се състои от тракийски крепостни стени, надгробни могили, антични некрополи и крепостни стени. Градът е ограден от крепостна стена и кули, строени около 511 година. Има запазени и редица къщи от 18-19век, които допълват старинния вид на града. Разходката из тези места създава уникална атмосфера и зарежда с много енергия.
В старата част на Созопол е запазена църква от 15век. Тя е вкопана в земята и едната стена е на нивото на минаващата покрай нея улица. По външен вид не се отличава от къщите около нея. Това е така, защото последно е била престроявана по време на османското владичество, а тогава християнските храмове трябвало да бъдат ниски и колкото се може по-незабележими.
Созопол предлага много интересна и разнообразна лятна почивка. Тук ще се насладите на прекрасните плажове, зеленина и разнообразна архитектура.