Търсене

Ресторанти в Благоевград

Благоевград - Полезна информация

Благоевград е разположен между планините Рила и Влахина, и е в голяма близост до Пирин. Това обуславя красивата планинска природа, която огражда града. Благоевград е селище с богата история и природни забележителности. Тракийското селище е възникнало около термалните извори през 300г.пр.н.е. До 1950г се е наричал Горна Джумая. Известен е бил с многото панаири, които са се организирали.
Градът е известен като студентски град, заради университетите. Хиляди студенти всяка година се стичат в този град и улиците се оживяват. Заведенията и кафенетата се изпълват с млади хора. В града има барове и дискотеки, които събират почитатели на нощния живот.
Градът се разраства и икономиката се развива с бързи темпове. Появяват се нови магазини – Кауфланд, Зора, Технополис ; хотели –малки и големи и различни заведения. През 2010г отваря врати първият мол в града. Градът постепенно навлиза в крак с модните тенденции и съвременния културен живот.
В града има големи и малки хотели, както и къщи за гости. Престоят в тях е уютен и комфортен. Има всякакви удобства, които задоволяват и най-изтънчения вкус.
Благоевград е изключително културен град. Разполага с театър, читалища, няколко университета. Има различни школи, които развиват талантите на децата. Организират се концерти, фестивали и всякакви културни мероприятия. Запазени са някои църкви, строени през 18в., както и някои възрожденски къщи на видни жители на града. В града има много термални извори, които имат различен химичен състав и различна температура. Те са лековити и се посещават целогодишно.
След 1950г градът започва да се нарича Благоевград в чест на политическия деец Димитър Благоев. Постепенно Благоевград се превръща в икономически, културен и образователен център на Югозападна България.