Търсене

Ресторанти и заведения в Самоков с карта и телефон

Самоков - Полезна информация

Град Самоков е един неголям планински град, който примамва с красивите си природни и исторически забележителности. Разположен в Югозападна България, на 55км от София и на 8км от Боровец, е предпочитана дестинация за зимна почивка. Градът има богата история и е съхранил традиционните си обичаи и култура. Това е град, които е съсредоточил усилията си в туризма и се стреми да се превърне в водеща дестинация.
Малките калдъръмени улички са изпълнени със стари къщи, които носят атмосферата на миналото. Много от тях са превърнати в семейни хотели и къщи за гости. Те предлагат отлични условия за почивка сред зелената природа. Уюта и спокойствието, които носи този град ни зареждат с позитивна енергия и ни карат да забравим забързаното си ежедневие.
В самоковките ресторанти и механи може да се опитат вкусни традиционни и местни деликатеси. Те предлагат разнообразие от ястия, приготвени по автентични домашни рецепти. Традиционно самоковско ястие е зелникът – баница с праз и лук. Традиционната битова атмосфера в тези заведения допринася за нашия комфорт.
При разходката из Самоков няма как да не се забележат старинните чешми. Голямата чешма е строена през 17в в мавритански стил. Представлява четириъгълна каменна постройка с покрив, която има от всяка страна чучур за вода. На автогарата ни посреща шарената чешма или т.н Чадър чешма. Зад нея се вижда Байракли джамия, която е реставрирана и превърната в музей. В този малък град се намират и два от Стоте национални туристически обекта – историческият музей и Девическият манастир.
Любителите на природните забележителности ще бъдат очаровани от национален парк Рила, който е най-големият в България и на Балканския полуостров.
Самоков е предимно посещаван през зимата, тъй като е подходящо място за зимни спортове. Красивата природа и свежия въздух го правят място за здравословна и релаксираща почивка.