Търсене

Ресторанти и заведения в Шумен с карта и телефон

Шумен - Полезна информация

Шумен е град с културно наследство и история. Намира се в Североизточна България и през него минава малката река Поройна. На 3 км западно от съвременния град, се намира местността Хисарлъка (или Стария град), заобиколена от стръмни долове, в които протичат целогодишно поточета.
Градът предлага забавления за всички. Има хотели, ресторанти, барове, кафенета. Всеки може да открие място за своя вкус. Да се хапне вкусно ястие и да се изпие по питие в компанията на приятели.
В Шумен се намира уникалния по рода си мемориал, който чрез скулптори и мозайки разказва историята на държавата. Създаден е по случай 1300 годишнината от създаването на България. Поставен на най-високото място в Дунавската равнина - Шуменското плато, той се извисява на града и напомня за славната българска история.
На Шуменското плато е разположена и Шуменската крепост, известна като Стария град. Към нея има изграден и музей. При разкопките са разкрити три стени от различни периоди, с характерните за всеки период кули, останки от ранновизантийска баня с отточен канал, два водоема, 12 църкви, цитадела. Тези старинни руини ни напомнят,че по тези земи са живели и други хора, които са оставили нещо след себе си. Мястото е заредено с много енергия и ни пренася в средните векове.
В Шумен са запазени родните къщи на известни българи, които по-късно са превърнати в музеи. Може да разгледате къщите-музеи на Панайот Волов, Добри Войников и Панчо Владигеров.
В градът се провежда два пъти годишно базар за български стоки. Провеждат се музикални и театрални конкурси и фестивали. Това е град с интересен културен и социален живот.