Търсене

Ресторанти и заведения в Разлог с карта и телефон

Разлог - Полезна информация

Разлог е разположен в красивата Разложка котловина, скрит между три планини и от него лесно се стига до величествените Пирин, Рила и Родопи. Това го прави подходящо място за всякакъв зимен и летен туризъм. Тихо и спокойно, с китна природа и чист въздух, предлага на посетителите уютна обстановка и спокойствие.
Заведенията в Разлог се славят с вкусната си местна кухня. Те предлагат ястия по изпитани бабини рецепти. Туристите може да се насладят на известната капама, която е съчетание от различни видове месо, кисело зеле, ориз,червено вино и подправки. Подходящо е да се хапка покрай новогодишните празници. Друга местна вкусотия е шуплата - тестено ястие със сирене, наподобяващо катма.
Хубаво е да се посети Разлог по време на новогодишния карнавал. Всяка година се събират хиляди зрители, които се забавляват със смешните костюми на участниците, които имат за цел да иронизират известни личности. Карнавалното шествие минава из целия град, а на центъра се спира, за да се раздадат символични награди. Има кукери и чауши, които носят тежки звънци и страшни маски, за да гонят злите духове. Карнавалът е извор на забавление за малки и големи.
Разходките из града са истинско удоволстие. Малки възрожденски къщички с дворчета, алеи с големи дървета. Любителите на мистиката и религията може да посетят средновековната църква Света троица или главният храм в Разлог - Свето Благовещение Богородично.
Градът не предлага голяма сбирка от исторически и архитектурни паметници. При него водещо е хубавата кухня, красивата природа и планинския туризъм. Близостта му до Банско го прави предпочитано място за отдих през зимата.
Разлог буди интерес с битовата архитектура на къщите от 19 –ти век, която създава уникална атмосфера и те пренася години назад. Разходката по калдъръмени улички, покрай дворчета с чемшири действа релаксиращо на фона на забързаното ни ежедневие. Разлог е успял да се съхрани почти непроменен през годините и да се посещава от много туристи.