Zaglavie

Съобщение

OK

Намери хотел в BG

Бачково хотели

Къща Любица - Бачково

Екстри в обекта: Оборудвана кухня, Градина, DVD в обекта

Къща за гости Слънчев ден - Бачково


Екстри в обекта: Безплатен паркинг, Двор, Ютия в обекта

Семеен хотел Бачково - Бачково

Екстри в обекта: Ресторант, Безплатен паркинг, Градина, Барбекю, Локално парно, Tераса с маси и зала над река Чая

Хотел Перла - Бачково

Екстри в обекта: Градина, Барбекю, Обслужване по стаите, Локално парно


Полезно за Бачково

Обща информация:

Село Бачково се намира в Южна България и е част от община Асеновград, намира се на 235 метра надморска височина. То е на 9 километра от Асеновград и се намира на река Чепеларска. Селото е основано през 1062 година и името му идва от специален пътен данък „бич“, който се плащал, за да преминат пътниците по пътя за Смолян. Близо до Бачково е местността Черньовица. По времето на цар Иван Шишман е имало крепост Черньовица.
Селото е известно с уникалния Бачковски манастир. Някога е него султан Баязид е заточил патриарх Евтимий, след като завладява столицата на Втората Българска държава Търново през 1393 година.
Всяка година в местността Клувията се провежда събор на селските родове. Миряните пренасят иконата на Богородица до скалите за поклонение, защото тя е покровителка на семейството. Всеки, който мине под иконата, ще бъде закрилян от Божията майка.
 

Любопитно:

Най-голямата забележителност, свързана със село Бачково, е невероятният Бачковски манастир. Светата обител е създадена през 1087 от Григорий Бакуриани. Първоначално Бачково е център за грузинско монашество. Към края на 12 век е създадена зимната църква „Свети Архангели“. Тя свързва чардаците на втория етаж, където някога са били килиите на монасите. След падането на България под турско робство в манастира е заточен последният български патриарх Евтимий. През 16 век започва построяването на нови сгради. От тогава е източното крило и главната порта. През 1601 година е направено южното крило, там се намира трапезарията и магерницата. На северната стена на трапезарията има стенопис „Изнасянето на чудотворната икона“. Три години по-късно е построена църквата „Успение Богородично“. През 1833 година дворът на светата обител е разширен и са построени още сгради със стопански предназначение. Третата църква е от 1834-1937 година и стенописите в нея са дело на Захарий Зограф. По-късно украсява и предверието на „Свети Архангел“. Най-ценна е иконата „Света Богородица“ със сребърен обков, която е създадена през 1311 година и за нея се смята, че има чудотворни свойства.

Транспорт и инфраструктура:

Пътят до село Бачково е асфалтиран и сравнително поддържан. Проблеми възникват през зимата при обилен снеговалеж или свлачища.

Автобусни линии:

Има редовен транспорт от София и Пловдив, както и от Асеновград до селото. Най-лесно се стига със собствен транспорт.

Аптеки:

Няма, най-близките са в Асеновград.

Бензиностанции:

Няма, най-близките са в Асеновград.

Банки/Банкомати:

Няма , най-близките са в Асеновград.


Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Пълен избор от хотели, вили и къщи в Бачково за 2017 година. Актуални ниски цени, снимки и промо пакети. Избери хотел в Бачково още сега!

уеб дизайн