Търсене

Заведения в квартал Кючук Париж - Пловдив

Кючук Париж - Полезна информация

Квартал „Кючук Париж“ известен още като Район Южен. Името му идва от турската дума „кючок“- малък, което значи Малкия Париж. Той е най-големият квартал на Пловдив, като в миналото се е наричал още Въстанически и Надежда. Голяма част от улиците в района носят имена на общности от чужденци, заселили се последните години в този район.
Дългогодишен емблематичен символ на квартал „Кючук Париж“ е Оловната кула на Сачмената фабрика. Построена от Иван Нейков през 1943 г. Това е най- високото съоръжение в района. Кулата много прилича Айфеловата кула – символ на Париж.
В този голям пловдивски квартал има богато разнообразие от заведения – кафенета, ресторанти, барове, дискотеки. Ресторанти предлагащи вкусни и ароматни блюда съчетани с хубави напитки и добро обслужване, може да се открие във всяко едно кътче в района. В квартал „Кючук Париж“ са разположени паркови места, като парк „Южин“ и малкия парк, предпочитани места за разходка и отдих на пловдивчани в района.
Район Южен включва кварталите „Събота пазара“, „Белите брези“, „Въстанически“, „Беломорси“, „Борислав“ „Южен“, „Остромила“ и др. Условно териториалния център на квартал „Кючук Париж“, кръстовището на ул. „Димитър Талев“ с булевард „Никола Въпцаров“ се намира кино „Тракия“ или Тракийския дом.
В квартала има седем православни храма. Сред най-старите в района е черквата „Света Тройца“ до Събота пазара. До него се намира Католически храм „Св. Богородица Лурдска“. В квартал Коматево се намира православната църква „Свети Прокопий“ и една католическа църква „Св Вси Светии“.
В района са изградени много спортни съоръжения, като зала „Олимпиада“, най-посещавания басейн в града, плувен комплекс „Нептун“ и клубната база на „Ботев“ в Коматево. В квартала се намира и стадион „Тодор Диев“ клубния стадион на ПФК „Спартак“, Пловдив.