Барселона - полети и самолетни билети. Информация летище Ел Прат.

Летище Ел Прат

Летището в Барселона, познато още с името летище Ел Прат, се намира на 12 километра югоизточно от Барселона, Каталуния, Испания, лежащо в общините на El Prat de Llobregat, Sant Boi и Viladecans. Летището е второто по големина в Испания след летище Барахас в Мадрид и е най-голямото в област Каталуния. То обслужва главно местни, европейски и северно-африкански дестинации, като има полети и до югоизточна Азия, Латинска Америка и Северна Америка.
През 2010 година над 29.2 милиона пътници са използвали летище Ел Прат, което е с 6.5% повече от предишната 2009 година, което превръща летището в десетото по заетост в Европа.

Ел Прат днес

Повечето от трафика на летището в Барселона е местен и европейски, за който Spanair и Vueling имат база за работа. Броя на междуконтиненталните връзки е доста под този на другите Европейски летища със същия трафик на пътуващи. Липсата на междуконтинентални връзки беше постоянна причина за оплаквания и натиск от властите и Каталунските групи през последните години, които желаеха летището да се превърне в център на световен трафик, а не само на европейски.
В последните години трафика на нискотарифни авиолинии нарасна значително, особено след създаването на работни бази от Vueling и Clickair. Те се сляха през Юли 2009 година и сега работят под името Vueling. Съществуват и други нискотарифни авиолинии като easyJet, WizzAir и Ryanair, които установиха нова база на летището започнала работа през Септември 2010.
Летището е обект на политически дискусии върху управлението и регулирането между Generalitat на Каталуния и испанското правителство, което включва AENA и различни авиолинии, главно Iberia и Spanair. Част от спора е за печалбите, които генерира летището, които са използвани за поддръжка и инвестиции за други летища в мрежата на AENA и правителствени инвестиции в други икономически отрасли.