Намери пакет в чужбина

Испания

Карта на Испания

Снимки от Испания

Виж по-голяма карта на Испания

Испания

Обща информация за Испания:

От разнообразната кухня и шумните фиести, до авангардното съвременно изкуство, строго опазваните природни пространства и впечатляващата мрежа от провинциални места за настаняване, Испания е страна, която може да предложи много.

Старите градски центрове на Испания събират архитектурни бижута, като римски, готически и барокови църкви, мавритански крепости и ренесансови дворци. Площадите и баровете подсилващи древната атмосфера на градските улици, остават в центъра на социалната дейност, а тук-там срещащите се модерни шедьоври прибавят съвременен тон.

Слънце, море и сангрия има със сигурност по южното крайбрежие на страната, но красотата на Испанската природа се простира и по други различни терени. Планинските национални паркове предлагат възможност за вълнуващо катерене във високопланинската среда, а северното крайбрежие привлича със сгушени в зелените хълмове рибарски селца и усамотените пясъчни заливчета. Крайбрежните и островните ваканции остават изключително популярни, но много гости посещават и вътрешността на страната –отсядането в една артистично реставрирана стара каменна селска къща е идеална предпоставка за запознаването със спокойния ритъм на живот в испанските села. 

Време в Испания:

Високата равнина в централна Испания и района на басейна на река Ебро имат континентален климат с горещо лято, студена зима и сухо време. Мадрид редовно е скован от студ през Декември, Януари и Февруари, а температурите достигат 30°С през Юли и Август. Най – сухо е времето във Валядолид в северната част на равнината и Сарагоса в басейна на р. Ебро, там падат най – малко валежи годишно. Дъждовете на Средиземноморския бряг и Балеарските острови са малко повече отколкото в Мадрид и е възможно южната част на страната да бъде по – гореща през лятото. По Средиземноморието и особено около Аликанте се намират най-топлите води в Испания, чиято температура през Август достига 27°С. Времето в Барселона е като това по крайбрежието – по – меко от вътрешността на страната, но по – влажно.
В зависимост от това, което търсите, Испания е целогодишна туристическа дестинация. Идеалните месеци за посещение на страната са Май, Юни и Септември (също така Април и Октомври за южните части). През цялото това време можете да разчитате на хубаво време, избягвайки големите горещини, които са истинска катастрофа за туристите и местното население. Те са през Юли и Август, когато температурата достига 45°С във вътрешността (Андалусия), а в Мадрид по същото време жегата е непоносима и градът остава почти безлюден.

Цени и носене на пари в Испания:

Испания вече съвсем не е толкова евтина дестинация, колкото беше. Това, което е необходимо да похарчите за настаняване зависи от различни фактори, като място, сезон (Август цените по крайбрежието са значително по-високи), условията които се предлагат. Минималната сума, която можете да платите на ден за настаняване е 12 - 23€, ако желаете повече удобства и комфорт ще са ви необходими 30 - 60€. Храненето по заведения е все още на приемливи цени, за дневно меню са ви нужни около 7-12 €, а за вечеря около 20€. Повечето забележителности имат съвсем ниски входни такси, като може да се оглеждате и за дни без вход (като Неделя). Цената на градския транспорт е в границите на нормалното с изключение на бързоскоростните влакове, които са по – скъпи.
Законът изисква в цената на храната в менюто на ресторантите, да бъде включена такса за обслужване, а оставянето на бакшиш е по желание. Голяма част от хората оставят дребни пари ако са доволни, като нормалния размер на бакшиша е 5% от сметката, а 10% се смятат за щедрост. Портиерите и пиколото ще се радват ако им оставите поне 1€.

Нощен живот в Испания:

Испанците често започват вечерта с „пасео” - приятна разходка по главните улици. Кафе – терасите са отличен вариант за тези, които желаят да спазят тази традиция, или да се насладят на уличния театър в по – големите градове. Атмосферата става наистина оживена по време на фиеста. След това вечерта продължава с обиколка по тапас баровете, след което е ред на питиетата по барове, пъбове и дискотеки. Авангардния нощен живот може да бъде намерен в големите градове като Мадрид и Барселона и в крайбрежните курорти като Ибиса или Марбея, но дори и в малките селища има места, където да танцувате до зори. Представления на фламенко и други национални танци са алтернатива за тези, които предпочитат да гледат вместо да танцуват.

Пазаруване в Испания:

Най – добрите градове за пазаруване са Мадрид и Барселона, но всички по– големи провинциални градове имат добър набор от търговски обекти. Цените са се повишили през последните години, но все още са по-евтини, отколкото в голяма част от Северна Европа. Градовете имат големи пазари, където можете да си купите пресни продукти, направо от производителя, организират се и битпазари в определени дни, за Мадрид този ден е Неделя. В Испания се произвеждат качествени и ценени по целия свят стоки – дрехи, обувки, кожени изделия, дървени мебели, килими и други. Многобройните вина и спиртни напитки произведени в Испания, както и бутилка отличен зехтин, са добро предложение за сувенир, който да си занесете в къщи.

Посолство/консулство в Испания:

ESPANA, MADRID 28016
Santa Maria Magdalena, 15
Tel: (0034) 913-456-651; 913-455-761
Fax: (0034) 913-591-201
e-mail: embulmad@teleline.es

Случайни дестинации в Испания

Бенидорм

Забележителности: 0

Барселона

Забележителности: 4

Класическа Испания

Забележителности: 0

Коста Дорада

Забележителности: 0

Тарагона

Забележителности: 0

Коста Брава

Забележителности: 0

Коста Маресме

Забележителности: 0

Мадрид

Забележителности: 2

Кордоба

Забележителности: 0

Аликанте

Забележителности: 0

Ибиса

Забележителности: 0

Барселона

Забележителности: 0
ТОП Пътешественици в Испания

Dilqna

Промо точки: 633 Пътеписи: 79 Фенове: 10 Коментари: 0

Димо Желев

Промо точки: 104 Пътеписи: 0 Фенове: 17 Коментари: 25

Zornitsa

Промо точки: 3 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Emilia

Промо точки: 1 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 1

Борис

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 1 Коментари: 0

Alexey

Промо точки: 0 Пътеписи: 1 Фенове: 1 Коментари: 0

Калоян Кунев

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Наталия

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Jana

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Нелко Йорданов

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0