Варна - полети и самолетни билети. Информация летище Варна.

За летището

Летище Варна се разполага на северното крайбрежие на Черно море, на около седем километра от град Варна. То заема територия, която е в близост до едни от най-привлекателните летни курорти. Стратегическото му място осигурява голямо количество чартърен пътнически поток през цялото лято и го превръща в сигурен партньор за развитието на редовни линии.
В края на 2006 г. германо-българският консорциум "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД, образуван от световният летищен оператор Фрапорт АГ и българската логистична компания БМ Стар печелят конкурса за концесия на летищата във Варна и Бургас. Срока на концесията е за 35 години, през които дружеството ще ръководи и инвестира в просперитета на двете летища край морето.

Летище Варна включва :

- писта с дължина 2,5 км.
- 24 часово опериране, без слотове.
- 12 577 самолетодвижения за 2010 г.
- 1 227 442 пътници обслужени през 2010 г.
- над 100 дестинации в 57 страни.
- автоматизирана система за регистрация на багажи и пътници.
- комфортен салон за пътници бизнесмени или притежаващи Priority Pass.
- модерен VIP салон.
- услуги на високо ниво за пътници с недъзи и увреждания.
- разнообразни заведения за хранене и магазини.

Кафетерии и заведения за бързо хранене

Докато чакате своя полет имате възможност да вкусите ароматно кафе, студени освежителни напитки, сандвичи и топла храна. Кафе-бар "Мандаринена мечта" се намира на I етаж на летището. Там ще бъдете изкушени с вкусни сладоледени изделия. На II етаж кафе-барът има чудесен избор за чаша кафе или закуска. Зоната за изчакване на полета разполага с тераса за пушачи с приятна гледка към самолетната писта.

Безмитни магазини

От 04.2007 г. Травъл Ритейл Дистрибюшън Ти Ар Ди ООД управлява Травъл Валю и Дюти Фри магазините на летищата Варна и Бургас. Фрапорт и ТРД са притежатели на най-големия търговски обект на Балканите - магазинът на летище Варна. Той заема 400 кв.м и е във формат „Walk Through” (веднага след проверката на паспортите пътниците влизат в магазина). Магазинът разполага с голямо разнообразие на висококачествени стоки на фирми известни в цял свят.

VIP

По време на и след полет пътниците могат да получат специално отношение във VIP залата на летище Варна. Докато се изчаквате в удобна обстановка, персонала се грижи за всички подробности като обработването на самолетния билет и багажа, граничните и митническите формалности, лично изпращане и посрещане от самолета.

Бизнес салон

Бизнес салонът на летище Варна се намира в Терминал 1, „Заминаващи” пътници, стерилна зона. Той е за пътници летящи в бизнес класа по редовни линии и на притежателите на карта Priority pass. Салонът е спокойно и удобно място за изчакване преди качването в самолета. Там ще намерите стилно обзавеждане, разнообразни начини за комуникация (включително компютри с неограничена връзка до интернет и много др. екстри. Пътниците, които изчакват в модерния салон имат на разположение национална и чуждестранна преса, туристически списания, безплатни изискани алкохолни и безалкохолни напитки, кафе, десерти и др.

Услуги за пътници с увреждания

Летище Варна предлага съдействие на хора с увреждания и с намалена подвижност, желаещи да ползват въздушен транспорт, при транзитно преминаващи или при пристигане на летището.
Летището включва отделени места за паркинг, телефони с табели с указания, амбулифт автомобили за улеснено обслужването на хора с намалена подвижност. Shuttle Bus, грижещ се за превоза между терминалите е оборудван с рампа, която помага на лицата с намалена подвижност.

Стаи за майки с деца

Стаите за майки с деца в летище Варна могат да предложат комфортен престой за малките пътешественици. Там майките имат възможност спокойно да се погрижат за безпроблемния полет на малчуганите. Стаите за майки с деца се намират на Терминал 1, Терминал 3, „Заминаващи” пътници, стерилна зона.

Условия за сигурност
- разрешено е да се носят ограничени количества течности в личния багаж. Те не трябва да надвишават 100ml всяка и трябва да се поставят в прозрачен плик с размери 20смX20см или 18смX22см. (за всеки пътник по един). Общото количество на течностите в ръчния багаж не трябва да превишава 1 литър.
- забранено е пренасянето на остри режещи предмети в ръчният багаж.
- не се съгласявайте да пренасяне на вещи, които не са Ваши.
- опаковайте сами багажа си.
- наглеждайте багажа си и не го оставяйте без наблюдение.

Списък със забранени предмети за пренасяне в ръчния багаж

- огнестрелни оръжия и механизми, изстрелващи плътни предмети
- зашеметяващи устройства
- остри предмети или предмети с остър ръб
- работни инструменти
- инструменти с тъп връх
- експлозивни и запалителни устройства и вещества

Как да стигнем до летище Варна с :

1. Автомобил

Към курортен комплекс Албена: тръгвате на изток по магистрала А2, през централната част на Варна и продължавате северно по основното шосе Е87.
Друг начин да стигнете до Албена е като поемете на север по шосе 29, като следвате пътните знаци.

Към к.к. Свети Свети Константин и Елена или Зл. Пясъци : поемате на изток по магистрала А2, през централната част на града и продължавате на север по основен път Е87.

Към запад-северозапад, централна България и град София : поемате на запад по магистрала А2.

Към юг-югоизток, град Бяла, град Обзор, к.к. Сл. Бряг, град Бургас : поемате на изток по магистрала А2, през централната част на града и продължавате южно по основен път Е87, водещ към магистрала А5.

2. Градски транспорт

Спирката на автобусите се намира на Терминал 1. Цената на билета е от 1лв. до 3лв., като зависи от разстоянието.

Можете да се качите на Автобусна линия 409 с маршрут:

Летище Варна –> Mall Варна –> Автогара –> Център (Катедрала) –> Зл. пясъци

В посока курортите:

Автобусна линия 8
Маршрут: Варна – Св. Св. Константин и Елена - Варна

Автобусна линия 9
Маршрут: Варна –> Евксиноград -> Слънчев ден –> Зл. пясъци –> Ривиера -> Варна

Автобусна линия 109
Маршрут: Варна –> Евксиноград –> Слънчев ден –> Зл. пясъци –> Варна

Градски транспорт Варна започва работа от 5:45 до 23:00 като автобусите са през 15 мин. Билетите се заплащат след качването в автобуса, където ще Ви таксува кондуктор.

3. Такси

Таксиметровите коли се паркират пред Терминал 1, „Заминаващи” пътници. От летището до централната част на Варна пътя е около 15 минути и струва от 7 до 15 лв. Цената зависи от таксиметровата компания.