Търсене

Заведения и ресторанти в центъра на София

Център-софия - Полезна информация

Центъра на София покрива сравнително голяма територия от около 5 кв. м. Той е разположен под формата на паяжина – така че повечето булеварди и столични улици или сочат към централната част или заобикалят кръгообразна посока. На това място е разположен древния град на Сердика, който са намира в северозападната част на град София. Древния град се развивала главно в северозападната част на модерния център. Смята се, че квартал Центъра е най-старото заселено място в София, което се развива около антична Сердика и все още функциониращия Софийски минерален извор.
Квартал „Централен“ се огражда от булевардите Сливница на север, Данаил Николаев, Евлоги Георгиев на изток и на юг, Опълченска (или Гюешево и инж. Иван Иванов) на запад, Скобелев на югозапад. Основните отправни точки по тази периферия са: НДК, Орлов мост, Лъвов мост, Руски паметник, Паметника на Васил Левски и Сточна гара.
Централната градска част на този географски район е черквата Св. Неделя, която е отправна точка, разкланяща се по три основни булеварда – Мария Луиза на север, Витоша на юг и Ал. Стамболийски на запад. Близо до църквата Св. Неделя е пл. Независимост, на който се намира Министерския съвет, Президентството и Партийния дом. През този площад минават три основни столични артерии – булевардите Ал. Дондуков на североизток, Цар Освободител на югоизток, и Тодор Александров на запад. В центъра на София са разположени също храм паметника Св. Александър Невски, Народното събрание, Софийската синагога и джамия, Софийския университет, бившия царски дворец, както и Софийската баня, разположена до минералния извор, около който се смята, че се основала и в последствие развила древна Сердика.
Модерния център на столицата често се описва като „София – централна градска част“, „Витошка“ и др. подобни наименования. Ресторантите в централната част на града предлагат отлична кухня и уютна атмосфера в която ще бъдете обслужени не само от вежливи сервитьори, но ще получите истинско удоволствие след своето посещение. Любителите на спокойната и приятна отпускаща атмосфера може да се насладят на ароматно вино, съчетано с изискано и превъзходно приготвено ястие.
Бул. Витоша, които започва от пл. Св. Неделя е популярен с многобройните си магазини и бутици по нея. Тук човек може да откриете всички известни търговски марки и да напазарува. Центъра е предпочитано място за живот на млади и активни хора.