София - полети и самолетни билети. Информация летище София.

Излитане от летище София


1. Преди самото пътуване, Вие трябва да разполагате с информация за :

- терминалът, от който се осъществява полета;
- точният час, преди който трябва да сте на летище София, стандартно е 2 часа преди самия полет, но може и да са 3 часа, в зависимост от авиокомпанията.
- стриктно ли са спазени паспортните и визовите норми за полета.
- отговарят ли изискванията за теглото на личният Ви багаж, както и багажа, който ще транспортирате.
- ако пътувате с домашни любимци, дали имат необходимите паспортни документи.
- ако пътуват несамостоятелни деца или деца само с единият родител, дали отговарят на изискванията.
- ако пътуват бременни жени, с бременност след седмият месец, е необходимо да удостоверят, че авиокомпанията не носи отговорност за състояние им.
- забранен от авиокомпанията пренос на остри и режещи предмети, оръжие, взривоопасни вещества и др.

2. Ако има свободни места, имате възможност да си купите самолетен билет непосредствено преди самото излитане от представителството на авиокомпанията. При полети с авиокомпании с ниски тарифи можете да ползвате услугите на касата за билети на летище София.

3. За религиозни ритуали на вярващи или за обслужване на майки с деца летище София има на разположение съответните за целта стаи.

4. В обществените райони на летище София пътниците могат да ползват услугите на кафе-бар, ресторант и заведения за бърза закуска.

5. На летище София лекарските служби и службите за ветеринарно-санитарен контрол са на разположение, както на заминаващи, така и на кацащи пътници.

6. Пътниците имат право да пренасят медикаменти в личния багаж, нужни по време на полета. Препоръчва се те да са заедно с рецепта и да са поставени в собствената си оригинална опаковка. По време на пътуването, ако пътниците имат нужда от спринцовки за лечение на диабет или други подобни заболявания, да ги пренасят в ръчния багаж заедно с медицински сертификат за тях.

Терминали за самостоятелно чекиране

Летище София разполага с четири терминала за самостоятелно чекиране през интернет. Това улеснява пътниците и е една алтернатива за регистриране на багажи и пътници, отпътуващи от Терминал 2.
Работата с устройства за регистриране на ръчен багаж е на принципа на работа с обикновен компютър. Също така тези терминали са с екрани с докосване (Touch Screen Display). Те са свързани с 12 уеб сайта на компании, поддържащи услугата за електронно чекиране (web check-in).

Инструкции за работа с терминалите:

- първо се избира желаната авиокомпания от менюто на екрана.
- идентифицирате се като въвеждате нужните данни, изисквани от съответната авиокомпания (имена, паспорт, билетен номер и т.н.)
- задавате полета чрез въвеждане на номера на резервацията или направлението на пътуване, след което избирате желаното пътническо място.
- ако регистрацията е успешна, терминалът Ви издава бордна карта.

Онлайн регистрацията може да се осъществи в рамките на 23 часа преди самия полет.

При възникване на въпроси по отношение на самостоятелното интернет чекиране на можете да се обърнете към гишета „Информация”, намиращи се обществените райони за „Пристигане” и „Заминаване” тел. : +359(2)937 3573/74.

Как да стигнем до летище София с :

1. Градски транспорт :

Билети за градския транспорт София, можете да закупите от кабинките за вестници, намиращи се в публичните райони на “Терминал 1″ и “Терминал 2″ или от шофьора на превозното средство. Цената на билет за градски транспорт София е 1 лев.

Можете да използвате автобусна линия № 84, която свързва Летище София с централната част на столицата. Нейния маршрут е следният :

ул. „Гурко” – бул. „Цариградско шосе” – бул. „Христофор Колумб” – ул. „Продан Таракчиев” – Терминал 2 – Терминал 1. На обратно маршрута е по бул. „Христофор Колумб” в посока към ул. „Гурко”.

Общото време, за пътуване през целият маршрут на линия 84 е около 30 минути през делнични и 25 минути през празнични дни. Ако размерите на багажа, който носите е по-голям от 60см x 60см x 40см се заплаща допълнително още един билет.
Спирката при Софийски Университет „Климент Охридски” предлага удобна връзка със софийското метро и други линии на столичния градски транспорт.

От 7:00ч до 18:00ч. на всеки 30 минути безплатен автобус между двата терминала. От 18:00ч до 23:00ч автобуса се движи само при заявка, която може да се направи на гишета “Информация”

2. С такси :

Цената на такситата в района зависи от разстоянието и варира от 3 до 30 лева. Средната цена на километър е около 0.60 лв/км. при начална такса 0.70 лв.

3 С кола:

Бул. „Брюксел” (разполагащ се в квартал Дружба ) и бул. „Цариградско шосе” свързват летище София с центъра на града.
До летището удобно се достига и по ул.”Източна тангента”. Тя е свързана с бул.”Ботевградско шосе” и позволява излизане на магистрала „Хемус”.

Паркинг :

Летище София предлага платен паркинг за престой 2лв/час на Терминал 1 и 3лв/час на Терминал 2. Заплащането става на специално обозначени гишета в самите терминали.