Търсене

Заведения и ресторанти в центъра на Пловдив

Център-пловдив - Полезна информация

Район „Централен“ е най-големия по площ и население в Пловдив. В него са включват бул. Асеновградско шосе, бул. „Източен“, района на централна гара Пловдив – Филипово, северния бряг на река Марица, включително остров Адата.
В тази част на града са разположени повечето културно-исторически забележителности – римския одеон, римския стадион и античен театър, часовниковата кула, основната главна улица „Княз Александър I“. По пешеходната зона на града са разположени търговски центрове и офиси, заведения и обществени сгради. Тази част на града е най-населената и приятно озеленена зона. Тук са разположени паркови пространства от Цар Симеоновата градина с обновените Пеещи фонтани, емблематично място за пловдивчани. Дондуковата градина с внушителна растителност и тайнствена природа, осигуряващи прохлада през летните месеци и открояващи се приказни гледки през студените зимни дни.
В сърцето на града в подножието на Стария град има голямо разнообразие от ресторанти, предлагащи традиционна българска, интернационална кухня и местни ястия, които приканват с аромат всеки гост и жител на града. Вкусните и ароматни блюда в съчетание с хубави напитки и добро обслужване може да се открие във всяко кътче от централната зона на града. В този район на града има обособени паркове пространства и спортни площадки, които превръщат тази зона, като място за активен отдих и спорт.
В района са разположени много паметници на бележити личности и събития, свързани с историята на града. Сред най-популярните паметници са тези на Освободителите (Бунарджика), на Съединена България (площад „Съединение“), на Филип II Македонски (Джумаята), на Захари Стоянов (Дондуковата градина), на Сашо Сладура (в двора на музикалната академия). Изпъстрен с багрите на архитектурни паметници от славни времена, вплетени изкусно в модерния и съвременен облик на централна градски част.