Търсене

Заведения в квартал Христо Смирненски, Пловдив

Смирненски - Полезна информация

Пловдивският квартал „Смирненски“ е разположен в западната част на града, който влиза в състава на район Западен. Границите на квартала са: на север граничи с парка на Гребния канал, на юг с железопътна линия София-Пловдив (Цариградска железница), а на запад с Прослав. На изток квартала се затваря от железопътната отсечка Централна гара – гара Филипово и достига до Младежки хълм.
Условно квартала се състои от две части – стара (Смирненски-1) и нова (Смирненски-2), разделени от улица „Царевец“. Старата част се състои от стари кирпичени тухлени къщи и кооперации, строени още през 50-те и 60-те години, докато новата част са от тип панелни блокове, строени през 70-те и 80-те години на XX век. Освен това в новата си част е разположен емблематичния център на квартала – облагородения парк „Ружа“. В парка има изградени нови тротоари, паркоместа и обновени пешеходни алеи. Той е сред предпочитаните места за отдих и спорт в района. Естествен център в района е православния храм „Свети Климент Охридски“. В тази част на квартала се намира известната (ОМГ) „Академик Кирил Попов“.
В район Западен се намира най-големия търговски център – МОЛ Пловдив, както и нови търговски комплекси като Лидъл, Била. В този красив квартал има богато разнообразие от ресторанти. Чуждестранните кухни и вкусните местни ястия приканват със своя аромат всеки един гост и местен жител. Тук са разположени известни вериги за бързо хранене като MCDonald’s и SUBWAY. В района се откриват все нови игрища за мини футбол, детски площадки оборудвани с люлки, пързалки, везна, клатушка и пясъчник, Целия район около детския кът е облагороден, като и изградени алеи и подновено осветление.
Все повече в район се изрисуват с графити на извести личности от историята на България, част от стихове на поети, които предават нов облик и колорит на квартал „Смирненски“.