Търсене

Ресторанти и заведения в квартал Кършияка, Пловдив

Ресторанти и заведения в квартал Кършияка, Пловдив

5 резултата

Кършияка - Полезна информация

Квартал „Каршияка“ е известен още като район Северен. Името му произхожда от турски език – „другия бряг“, което е свързано с това, че е разположен на северния бряг на река Марица.
В днешно време развитието на урбанизираната територия се свързва с Международния панаир Пловдив, намиращ се в квартала. Около него активно се изграждат нови жилищни комплекси и търговски сгради, хотели и офиси. За облика на района допринасят три от четирите луксозни хотела в града – х-л „Марица“, х-л „Санкт Петербург“ и х-л „Новотел Пловдив“. В западната част на района е разположен футболен клуб Марица.
Енергиен център в района е явява храм „Свети Иван Рилски“, построен през 1931 г.
В район Северен им различните магазини, който предлагат голям брой разнообразни стоки. В квартал „Каршияка“ се представя добре с хранително-вкусовете супермаркети, хипермаркети и бакалии, както и кафенета, ресторанти, барове и дискотеки в района. С навлизането на техническо-инструменталния хипермаркет „Практикер“, на пазара се появяват и по-големи специализирани търговски центрове.
Района се слави с добре развити промишлени предприятия от хранително-вкусовата промишленост, както и фирми в сферата на услугите като хотели, паркове, плувни басейни, клубове и компютърни зали.
Квартал „Каршияка“ е един от административните райони на Община Пловдив. Тук има немалко административни учредения (териториални поделения на държавни институции, като полицейско и пожарно управление) и много други. В района се намира новата сграда на Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“, полудневни и целодневни детски ясли, детски градини, детски клубове и школи, много училища и професионални гимназии.
Район Северен се свързва с Район Централен чрез частни и общински автобуси и маршрутни. Тук функционира и железопътен транспорт – съществува ЖП гара Филипово и автогара Север. Транспортната мрежа в района постоянно се подобрява и модернизира.