Търсене

Заведения в квартал Капана, Пловдив

Капана - Полезна информация

Квартал Капана в град Пловдив е първия квартал на творческата индустрия у нас. Едно място в Пловдив, в което малките уличките се пресичат под необичайни ъгли, от векове носещи имена на занаяти – Железарска, Златарска, Абаджийска и Кожухарска и др. Днес около тях кипи нощен живот с многобройните кафенета, ресторанти, барове и дискотеки. През нощта около светлините на заведенията може да усетите ритъма на музиката и пулсиращия среднощен живот. В този колоритен пловдивски квартал все още са живи традициите от едно време. Името на квартал Капана идва от множеството „капанчета“ (кафенета и пивници) – влезнеш ли веднъж, попадате в капан от (твърде) тесни улички, от които няма връщане на зад.
През 2013 квартал - Капана се превръща в квартал на творчески индустрии с провеждането на три фестивала, който вече имат нови имена – One Dance Week, One Design Week и One Architecture Week. По това време се провеждат работилници, изложби, акции на открито, презентации и представления.
Квартал - Капана, предоставя възможност за развитие на творческата индустрия, за това спомага благоприятната и стимулираща среда. С оглед на специфичните дадености, история и архитектура на Капана се цели да реставрира, съхрани и изследва това емблематично за историята на града място. Освен това град Пловдив наскоро спечели конкурса за европейска столица на културата през 2019 г. Предоставя се възможност на занаятчии, артисти и културни асоциации да възобновят облика и лика на квартал Капана, като занаятчийско и културно средище. Началния план цели да превърне квартала в място за изследване, иновации в творчествата индустрия и културния мениджмънт. В международен аспект квартал - Капана да стане запазен марка в творческата индустрия, с което да се превличат повече чуждестранни туристи.