Лондон - полети и самолетни билети. Информация летища в Лондон.

Летище Гетуик

 

За летището

Летище Гетуик е второто по големина летище във Великобритания и най-натовареното еднопистово летище в света. То предлага повече от 200 дестинации (повече от което и да било летище във Великобритания) в 90 държави за около 33 милиона пътници на година. Летището, също така е основен икономически двигател за Югоизточния регион, осигурявайки около 23000 работни места на летището и над 13000 работни места свързани с подобни дейности.

Летището се намира на 28 мили южно от Лондон с чудесен транспортни връзки. То е собственост на група интернационални инвестиционни фондове, от които Global Infrastructure Partners има най-голям дял.

Безопасност

Безопасност винаги е основен приоритет на летище Гетуик.
Един от най-важните аспекти в процеса на осигуряване на безопасност е да бъдем сигурни, че пътниците не летят със забранени предмети на борда на самолета. Това е задача, която неизбежно увеличава времето на пътуване докато сте на летището, а и в самия самолет.

Знаейки кое е позволено и кое не е преди да пристигнете, би Ви спестило достатъчно време и неудобство, за да спазите всички процедури за безопасност, когато сте на летище Гетуик. Моля следвайте нашите съвети :

- пригответе бордната си карта за проверка
- запознайте се с правилата за ограничение на багажи
- поставете всички течности, пасти, гелове и кремове (в съдове от по 100 мл. всеки) в прозрачен плик, за да може служителите по сигурността да ги проверят на рентгена.
- свалете връхната си дреха, тя ще бъде проверена отделно, докато минавате по пътеката за безопасност.
- извадете своя мобилен компютър или друга едра техника от ръчния си багаж, за да бъдат проверени поотделно
- бъдете готови да свалите обувките си и колана, ако служителите Ви помолят.

Ограничения за багажи

Има строги правила за пренасяне на багажи във всички летища във Великобритания. Ние се стремим максимално да съкратим забавянето при спазването на тези мерки, но има неща, които и Вие можете да направите за по-бързото и безпроблемно преминаване през летище Гетуик.
Едно от важните неща, които можете да направите е да се уверите, че напълно разбирате всички правила за багажите – какво имате право да носите в ръчния багаж, какво трябва да поставите в регистрирания багаж, както и какво никога не трябва да качвате на борда на самолета.
Съветваме Ви да вземете колкото се може по-малко ръчен багаж и да пристигнете по-рано на летището, за да има достатъчно време за процедурите за сигурност.

Предмети, които са забранени да се пренасят :

- запалими течности и предмети
- окислители като избелващи прахове
- органични пероксиди
- спрейове със сълзотворен газ или други флакони с газ
- заразни сустанции като живи вирусни материали
- батерии с течни клетки
- магнетрони
- инструменти съдържащи живак
- инструменти съдържащи магнит
- фойерверки
- необезопасени кибрити
- запалки, гориво за запалки, бои
- отрови, арсеник, цианид, препарати за плевели
- радиоактивни материали, киселини, корозивни вещества, основи, сода каустик
- креозот, негасена вар, пергаментова хартия
- части от превозно средство, по които има гориво.

Салони на летището

Servisair Wentworth салон

Деца и възрастни могат преди началото на полета да ползват отделните зони за забавление и релаксиране. Възрастните могат да разпуснат в тиха обстановка на удобни столове, а децата могат да се забавляват с телевизионни и компютърни игри и да закусят със здравословна храна.
Независимо дали пътувате по бизнес или за удоволствие, можете да се насладите на услугите и гостоприемството 3 часа преди полета със следното оборудване :

- комфортни места за сядане на тишина
- безплатни питиета, чай, кафе и закуски
- интернет достъп, компютърна зона, телефон и факс
- отделна зона за забавление
- телевизия, вестници и списания

Обмяна на валута и банкомати

Банкомати

Има банкомати и на двата терминала преди и след проверката за безопасност. Те приемат всички валидни карти на банки във Великобритания и няма такси за използването на услугите. Те приемат и кредитни карти, за което Вашата компания може да Ви начисли такса.

Обмяна на валута

Можете да поръчате предварително валута, която да вземете на летището преди и след полет. Предимствата са :
- 0 % комисионна
- конкурентни обменни курсове
- налични над 50 вида валути
- плащане с дебитна или кредитна карта

 

Летище Хийтроу

 

За летището

С над 65 милиона пътници, пътуващи през летище Хийтроу всяка година и повече от 76 500 души персонал, основната ни цел е безопасността. Предизвикателство за нас са ефикасните и безупречни услуги, за постигане на чудесни преживявания на пътниците.
Като собственици на летище Хийтроу ние наемаме около 5500 от 76500 човека, работещи в летището. Въпреки, че основната част от персонала работи в сферата на сигурността, ние също така наемаме хора на позиции обслужващ персонал, поддръжка на летището и управление на операциите.

Салони

4Deck салон

С отделената бизнес зона и трите етажа за развлечение за всички семейства, 4Deck салонът е перфектен старт на всяка пътуване. Салона включва :

Main етаж

- етаж за семейства с безплатни освежителни напитки, вестници, списания и играчки за деца в предучилищна възраст.
- зона с най-новите видео игри

Enterprise етаж (за пътници над 16 години)

- бизнес зона с безжичен интернет достъп, факс и телефонна връзка
- зона за четене или място за спокойствие и тишина
- зона за релакс с напитки и телевизия.

Upper етаж (за пътници над 16 години)

- зона за спорта телевизия с бар и широкоекранен телевизор
- зона за тишина и спокойствие
- безплатни вестници и списания

Flight етаж

- намира се на голяма височина над терминал 4 и представлява остъклена наблюдателница с невероятна панорамна гледка към самолетната писта.

Паспорти

Освен ако не сте с полет с прикачване, Вашата първа спирка ще бъде паспортния контрол, което ще бъде ясно обозначено със знаци.

Какво да направя на граничния контрол

Има две опашки при паспортния контрол – една за Европейския съюз, Европейско Икономическо Пространство, Английски и Швейцарски националности, а втората е за всички други националности.
На бюро паспорти служител на гранична агенция ще Ви помоли да види паспорта, документа за пътуване или допълнителни документи нужни за Вашия престой. Моля запомнете, че паспорта Ви не трябва да изтича по време на престоя Ви във Великобритания.
При по-натоварени проверки на самата граница, може да Ви се наложи да почакате малко повече време преди да можете да влезнете във Великобритания, особено в пиковите часове. Граничната агенция използва скенери за да установи легитимността на паспорти, визи и други официални документи. Служителите са обучени да засичат фалшификати и да проверяват дали хората имат право да влезнат във Великобритания.

Престой във Великобритания

На летището няма къде да преспите. Ако резервацията Ви включва престой в местен хотел, тогава следвайте знаците до Пристигащи. Напуснете летището през Паспортен Контрол, Рекламация Багажи и Митници, след което се регистрирайте по редовния начин, когато е станало време да продължите пътуването си.

Отдел багажи

След паспортния контрол следвайте знака за Пристигащи до отделението Рекламация Багажи. Погледнете Вашия полет на информационното табло и изчакайте за потвърждение, че Вашият багаж е готов. Когато това стане, неговият номер ще бъде показан.
Осигурени са безплатни колички за багажа. Може да има багажи от повече от един полет на всяко колело, затова в интерес на безопасността и за по-голяма ефективност, моля не пречете на пътя на другите пътници.

Запитвания за багаж

Пристигането на багажа е отговорност на авиолиниите от момента на регистрирането му до момента на вземането.
Ако нещо е оставено в самолета или автобуса на авиолинията, моля веднага се свържете със съответната авиолиния.