Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Сливен/ Къща-музей Миркович - град Сливен

Къща-музей Миркович - град Сливен

Рейтинг: 5.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Георги Стоянов

Добавено на: 18.02.2016

Държава: България

Населено място: Сливен

Описание на Къща-музей Миркович - град Сливен

Сливен е прекрасен град с богата история. През годините тук се е творяло бъдещето и до нас са останали много паметници на историята, архитектурата и културата. Един такъв е Къщата-музей Миркович. Домът е признат за паметник на културата и има национално значение. Част е от галерията в Сливен “Димитър Добрович”. Сградата е построена през 19 век и е типична възрожденска къща. Нейни създатели са майстори от Трявна и те и придават уникален вид и атмосфера, които я нареждат сред най-видните примери за градския бит и архитектура от периода на Възраждането в България.


В къщата-музей Миркович успешно са съчетани постиженията на приложните изкуства, има красиви дърворезби по таваните, уникални капители и вградени долапи. Архитектурата е ярък пример за синтеза между форма и конструкция, художествен усет и естетичен вид.

Къщата е построена специално за една от най-богатите и известни фамилии в Сливен- фамилия Миркович. В нея са живели видни деятели за национална и църковна независимост по време на турското робство у нас Доктор Георги Миркович и брат му Русчо Миркович. Доктор Георги Миркович е едни от учениците на учителя Петър Дънов.

През 1974 година къщата става музей и в нея е подредена специална експозиция, която се нарича „Стария Сливен”. В нея са показани художествени творби на известния творец Добри Добрев, който е роден в Сливен.Повече от 100 творби на художника пресъздават по един вълшебен начин бита, атмосферата и нравите на воеводския град Сливен през 30-те и 40-те години на 20 век. За целта Добри Добрев пресъздава в картините си едни от най-интригуващите и интересни места от известния местен пазар, показва характерни образи и занаяти, които се практикували в града по онова време.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Къща-музей Миркович - град Сливен е едно от нещата които привличат туристи в Сливен. Виж Къща-музей Миркович - град Сливен и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн