Намери пакет в чужбина

Гърция

Карта на Гърция

Снимки от Гърция

Виж по-голяма карта на Гърция

Гърция

Обща информация за Гърция:

Известна с митичните си легенди, вкусната средиземноморска кухня и множеството си забележителни места, Гърция е една пленителна и очарователна дестинация, където можете да се наслаждавате на слънцето, излежавайки се на плажната ивица или да изучавате останалите от античността реликви.

Гърция е дом на една от най – величествените и значими архитектурни забележителности в света – Пантеона в Атина, както и сцена на някои от най – старите истории за човечеството. На брега ще откриете оживени, обсипани с чадъри плажове и усамотени пясъчни заливчета, чиито брегове се мият от тюркоазената морска вода и огряват от слънчевата светлина.

Хиляда и четиристотинте гръцки острова, сред които известният с множеството развлечения Миконос и спокойния и живописен Санторини, предлагат голямо разнообразие от колоритни райски местенца, които си заслужава да бъдат обиколени. Тук ще намерите истинското Средиземноморско спокойствие на Кефалония и Аморгос, идеални терени за катерене по върховете и падините на Крит, както и отлични условия за подводно гмуркане и плаване, предлагани на всеки ъгъл по крайбрежието.

Време в Гърция:

Гърция може да бъде разделена на няколко основни климатични региона. Района около Южен Епир има климат сходен с този на Балканския полуостров, със студена зима и топло, влажно лято. На Полуостров Атика, островите Кикладес, Декоденезе и Крит, в централната част на страната и източен Пелопонес, климатът е типично Средиземноморски, с горещо и сухо лято и мека зима. Снегът е рядко явление в Гърция, валежи от сняг има през зимата по високите върхове на Пелопонес и Крит. Най-топлите месеци са Юли и Август, когато средните температури на сянка са около 40°С. В по - голямата част от страната дъждовния период започва през средата на октомври и времето остава студено и влажно до Февруари, макар че, изключение правят някои ясни и слънчеви дни през зимата.
Най – подходящото време за посещение на Гърция е пролетта и есента и по специално месеците Май, Юни, Септември и Октомври. Голяма част от туристическата инфраструктура на страната – хотели, туристически атракции и забележителности и др., бива затваряна през зимата, особено по островите. Някои от по – малките островчета напълно затварят и обитателите им ги напускат за няколко месеца, до началото на следващия сезон. Много хотели, сезонни кафенета и ресторанти затварят врати от края на Ноември до началото на Април, транспортните услуги са значително намалени, а някои автобуси и фериботи са напълно спрени. Идеалният период за екскурзия в Гърция е времето след Православния Великден до средата на Юни. Тогава все още плажовете и забележителностите не са пренаселени, времето е топло и приятно и има голям избор на места за отсядане. Пиковият сезон на посещенията е през Юли и Август, когато горещините за големи, а плажовете претъпкани, това продължава до Септември, когато ситуацията отново става спокойна.

Цени и носене на пари в Гърция:

Гърция съвсем не е сред евтините дестинации вече. След приемането на еврото като официална валута в страната, цените рязко се покачиха, особено в сферата на туризма.
Ако сте индивидуален турист в разгара на пиковия сезон и не разполагате с много средства, минималната сума на ден, която ви е необходима е 45€. Като за тези пари, можете да отседнете в общежитие или къмпинг и да се храните в ресторант или да ползвате транспорт по изключение. Най - малко 90€ на ден са ви необходими за да разполагате със собствена стая, да се храните навън и да обикаляте по забележителности. С бюджет от 130€ ще можете да си позволите комфортни условия и да не се притеснявате от липсата на нещо. Тези суми важат за пиковия сезон Юли и Август месец, в периода извън него цените са по – ниски. Имате вариант и да си наемете семеен апартамент и сами да си приготвяте храната, тогава ваканцията ще ви излезе още по изгодна.
Както в повечето страни на запад и тук, бакшиша в заведенията за хранене се включва в крайната сметка. При такси услугите обикновено се закръгля сумата, която дължите, а на обслужващия персонал помагащ ви за багажа е прието да се оставят от 1 до 3€.

Нощен живот в Гърция:

Нощният живот в Гърция е съсредоточен предимно в големите градове и курорти, където има множество барове, дискотеки и се организират концерти на живо. Столицата Атина е сред местата в Европа с най – добрите възможности за забавление и развлечение вечерно време, с множеството таверни, модерни барове и малки клубове. През лятото най – прославени с изключително впечатляващите нощни забавления са островите Миконос и Санторини. Известни сред младежите, търсещи евтин алкохол и партита в дискотеки до зори, са островите Закинтос, Родес и Иос.

Пазаруване в Гърция:

Най – често купуваните стоки от туристите са бижута, метални, кожени и керамични изделия, плетива, килими, местни вина и продукти. Работното време на пазарите и магазините е различно и зависи от мястото им, сезона, вида на предлаганите стоки. Общо приетия работен график е следния: Понеделник, Сряда и Събота – 09:00 – 14:30ч; Вторник, Четвъртък и Петък - 09:00 – 14:30ч и 17:30 – 20:30ч. Повечето магазини във ваканционните курорти са отворени до късно вечерта.

Посолство/консулство в Гърция:

GREECE, ATHENS 154 52
33 A, Stratigou Kallari Str.
Paleo Psychico, 15452
Tel: (0030210) 67 48 106; 67 48 107; 67 48108
Fax: (0030210) 67 48 130
e-mail: embassbg@otenet.gr

Случайни дестинации в Гърция

Тасос

Забележителности: 0

Атина

Забележителности: 3

о-в Корфу

Забележителности: 1

Лариса

Забележителности: 0

Кавала

Забележителности: 1

Атина

Забележителности: 0

Кефалония

Забележителности: 0

Закинтос

Забележителности: 0

Халкидики

Забележителности: 1

Солун

Забележителности: 1

Крит

Забележителности: 0

Серес

Забележителности: 0
ТОП Пътешественици в Гърция

Dilqna

Промо точки: 633 Пътеписи: 79 Фенове: 10 Коментари: 0

Димо Желев

Промо точки: 104 Пътеписи: 0 Фенове: 17 Коментари: 25

Таня

Промо точки: 23 Пътеписи: 0 Фенове: 1 Коментари: 0

Teodora Kaneva

Промо точки: 6 Пътеписи: 1 Фенове: 3 Коментари: 0

Иван

Промо точки: 6 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Eli

Промо точки: 3 Пътеписи: 0 Фенове: 1 Коментари: 0

Десислава Дамянова

Промо точки: 3 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Илиана Пушкарова

Промо точки: 3 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Emilia

Промо точки: 1 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 1

Irina Tsolova

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 2 Коментари: 0