Намери пакет в чужбина

Турция

Карта на Турция

Снимки от Турция

Виж по-голяма карта на Турция

Турция

Обща информация за Турция:

Турция е земя на обширни отворени пространства, масивни планински области, плодородни долини и начупена брегова линия, бързо разрастващи се градове и замиращи села, оживени осветени от неонови светлини морски курорти и усамотени плажове.

Богатото историческо минало е оставило незаличим отпечатък върху страната, с историческите места и археологически открития, разположени сред красивите пейзажи на различни местности. Средиземноморският бряг е насечен от добре запазени гръцко – римски градове, като Ефес и Пергамом, а по неприветливото и неравно Анадолско плато са разположени пещерни църкви, скрити в невероятния приказен пейзаж на Кападокия. Истанбул също предлага множество забележителности като римски акведукти, византийски църкви, турски джамии и дворци.

Развиващото се в културно, икономическо и политическо отношение турско общество днес се стреми да запази своето многонационално наследство и да поддържа съхранилите се през вековете традиции и гостоприемство.

Време в Турция:

Според метеоролозите Турция се дели на седем различни климатични области, но според обикновените посетители различия се откриват само между бреговата зона, където температурите през зимата са умерени, а лятото е топло и влажно, и вътрешността на страната, където зимата е изключително студена, а лятото много горещо. Турция е затрупана от сняг от Декември до Април, като понякога температурите достигат -12°С. През Юли и Август те бързо се покачват и са възможни стойности от 45°С, това прави пътуването на изток доста неприятно.
По Черноморското крайбрежие падат значително количество валежи, придружени с умерени температури, което доближава климата там до този в Централна Европа.
Пролетта (от Април до Май) и есента (от Септември до Октомври) е най – подходящото време за посещение в Турция. Тогава климата е идеален за обиколка на забележителностите в Истанбул, почивка по Егейското и Средиземноморското крайбрежие и разходка из Анадола, където времето е хладно в този период, но не и неприятно. Посещение преди средата на Юни или след края на Август, ще ви предпази и от срещата с комарите. Между Април и Септември е удобно посещението на Черноморския бряг, тогава все още има валежи, но са значително по-малко. Отидете в Източна Турция в периода от края на Юни до Септември, но не по – рано от Май или след средата на Октомври, освен ако не сте приготвени за сняг, затворени пътища и убийствено ниски температури.

Цени и носене на пари в Турция:

Най – ниските цени в Турция са в Източна Анадола, Кападокия и Олимпия, а най – високи са в Анкара, Истанбул, Измир и в курортните градове. В тези места с 30 - 40€ на ден на човек, можете да си позволите ползването на градски транспорт, настаняване в пансион или общежитие с общи бани и веднъж на ден да се храните в заведение за бързо хранене. В местата далеч от Истанбул и Средиземноморското крайбрежие, за тези услуги ще ви стигнат и 25 - 35€ на ден. Навсякъде в страната за сума от 35 - 55€ на ден можете да си позволите стая със собствен санитарен възел в хотел от средна категория и спокойно да се храните по ресторанти. А с повече от 55€ на ден можете да се насладите на лукса в бутиковите турски хотели.
В най –евтините ресторанти местните оставят дребна сума от рестото като бакшиш. На останалите места се очаква бакшиш на стойност 10/15% от цялата сметка, а в някои по – скъпи ресторанти този процент се добавя към сметката ви автоматично. В нискокатегорийните хотели не се очаква да оставите бакшиш. В хотелите от висока категория обаче, пиколото ще отнесе багажа до стаята ви, ще ви покаже как се пуска осветлението и телевизора и в замяна трябва да му оставите сума равна на 3% от цената на стаята.

Нощен живот в Турция:

В големите градове като Истанбул, Анталия, Измир и Анкара, младото турско поколение посещава джаз барове и огромни бляскави дискотеки, които достойно се конкурират с подобни заведения в големите Европейски градове. Междувремено улиците на големите курорти като Мармарис, Кушадасъ и Бодрум са пълни с коктейл барове и пъбове, където се пускат спортни предавания, специално за почиващите англичани и европейци. Огромната открита дискотека Халикарнас в Бодрум е с капацитет 5000 души и е една от най –известните в страната. Така наречените „бели денс” танци са турска традиция, която в наши дни е по атрактивна за туристите отколкото за местното население. Този вид танци могат да се наблюдават като част от анимацията в големите хотели или на специално изградени за нощни турове места.

Пазаруване в Турция:

Курортите като Мармарис, Бодрум и Кушадасъ притежават пазари, където се предлагат нискокачествени сувенири и занаятчийски изделия, копия на оригинални дизайнерски обувки, чанти, очила и часовници. В наши дни пазаренето е съвсем не толкова важно както в миналото и много търговци отказват да правят отстъпки. Когато си купувате килим, продавачът е длъжен да ви издаде фактура, където са посочени пазарната цена и възрастта на дадената вещ, това се налага за да докажете на митницата, че килима не е антика.

Посолство/консулство в Турция:

TURQUIE, ANKARA
Ataturk bulvari 124,
06680 Kavaklidere, Ankara
Tel: (0090 312) 467-20- 71, 427 51 42
Fax: (0090 312) 467 25 74
e-mail: bulankemb@ttnet.net.tr

Случайни дестинации в Турция

Памуккале

Забележителности: 0

Сакария

Забележителности: 1

Кушадасъ

Забележителности: 1

Мармарис

Забележителности: 1

Мугла

Забележителности: 0

Кападокия

Забележителности: 0

Айвалък

Забележителности: 0

Демре

Забележителности: 1

Измир

Забележителности: 0

Бурса

Забележителности: 0

Бодрум

Забележителности: 0

Фетие

Забележителности: 0
ТОП Пътешественици в Турция

Dilqna

Промо точки: 633 Пътеписи: 124 Фенове: 10 Коментари: 0

Димо Желев

Промо точки: 104 Пътеписи: 0 Фенове: 17 Коментари: 25

Teodora Kaneva

Промо точки: 6 Пътеписи: 1 Фенове: 3 Коментари: 0

Eli

Промо точки: 3 Пътеписи: 0 Фенове: 1 Коментари: 0

Emilia

Промо точки: 1 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 1

Irina Tsolova

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 2 Коментари: 0

Kalin Vasilev

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 3 Коментари: 0

Борис

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 1 Коментари: 0

илиана

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Mia Ilieva

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0