Намери пакет в чужбина

Румъния

Карта на Румъния

Снимки от Румъния

Виж по-голяма карта на Румъния

Румъния

Обща информация за Румъния:

Известна повече като домът на Граф Дракула, Румъния притежава впечатляващи горски пейзажи, средновековни църкви, морски села и исторически съкровища. Замъка Бран, вдъхновението за замъка на Дракула, е най – известната туристическа атракция в страната, но тази Балканска държава притежава повече от измислената слава.

Горите покриващи Карпатите са убежище за последните европейски здрави популации на кафяви мечки, вълци и рисове, а бялото пясъчно черноморско крайбрежие предлага на туристите възможност за една спокойна и живописна ваканция. В тази не особено забелязвана от света страна има още много средновековни църкви, манастири и други забележителности включени в списъкът на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Катерачите, пешеходците и спортистите ще се насладят на непокътнатите природни пейзажи, а тези които преследват интересни исторически места, ще открият тук мозайка от загадки останали в историята на Румъния след Римското, Османското и Австро-унгарското управление. Столицата на страната – Букурещ има красива архитектура, също като селата със съхранените църкви и селски къщи. 

Време в Румъния:

През зимата е доста студено, а лятото е горещо, но като цяло Румъния е целогодишна дестинация. Има много изменения в климата, средните годишни температури на юг са 11°С, на север 7°С и само 2°С в планината. През лятото температурата в Букурещ и по Черноморското крайбрежие достига 40°С, а през зимата пада до -35°С в някои области. Като цяло климатът в Румъния е преходен между умерен и вътрешноконтинентален.
Най – подходящото време за посещение на страната е лятото, когато времето е идеално за забавления на плажа, катерене или каране на велосипед в Карпатите, всички туристически атракции и забележителности са отворени и е пълно с туристи. За любителите на орнитологията, най – удобното време за наблюдение на птици по делтата на река Дунав е от средата на Април до средата на Май и през Октомври.
На по – високите места снегът понякога се задържа до средата на Май и сезонът на катеренето не може да започне до началото на Юни. Най – подходящи за ски са месеците от Декември до Март.

Цени и носене на пари в Румъния:

По – евтина в сравнение с повечето страни от Европа, Румъния в последните години излезе от категорията „евтино мръсно пътуване”, с модерни хотелски стаи за 40€ на нощ и меню включващо бира, месо и супа за 7-10€ ( в столицата и за повече). Колите под наем са с по –високи цени започващи от 40€ на ден, но за сметка на това билетите за автобусите и влака са евтини.
Тези, които искат да похарчат по – малко средства, могат да се хранят в заведения за бързо хранене за около 1,50 – 2,50€ и да нощуват в общежития и пансиони за 10 -15€ на ден, като някои от тях предлагат и включена закуска в цената.
Ако сте двойка, която иска да отседне в хотел средна категория, да се храни поне един или два пъти на ден в ресторант и да си наеме екскурзовод или да се включи в туристическа обиколка, ще са ви необходими 60 - 100€ на ден.

Нощен живот в Румъния:

Букурещ има увеличаващ се брой нощни клубове предлагащи развлекателна и танцова програма. Ресторантите в големите хотели и кафенетата в Парижки стил също не са малко на брой. Оперни представления се изнасят в Румънската държавна опера, а в Румънския литературен клуб има два симфонични оркестъра. В града има и два театъра.

Пазаруване в Румъния:

Характерните за страната стоки са бродерии, керамични, порцеланови, сребърни, метални, стъклени и кожени изделия, килими, кристал, дърворезби, стъклописи и копринени рокли.

Транспорт и инфраструктура в Румъния:

ROUMANIA, BUCHAREST, SEKTOR I
Strada Rabat No. 5, sec. 1
Tel: (0040 21) 230-21-50
(0040 21) 230-21-50, 230-21-59
Fax: (0040 21) 230-76-54
e-mail: bulembassy@pcnet.ro

Забележителности в Румъния
Случайни дестинации в Румъния

Букурещ

Забележителности: 0

Хунедоара

Забележителности: 1

Брашов

Забележителности: 2
ТОП Пътешественици в Румъния

Dilqna

Промо точки: 633 Пътеписи: 124 Фенове: 10 Коментари: 0

Димо Желев

Промо точки: 104 Пътеписи: 0 Фенове: 17 Коментари: 25

emo

Промо точки: 78 Пътеписи: 0 Фенове: 3 Коментари: 0

Teodora Kaneva

Промо точки: 6 Пътеписи: 1 Фенове: 3 Коментари: 0

Илиана Пушкарова

Промо точки: 3 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Иван

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Радосвет Матеев

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Ganka

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Tina Todorova

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Jana

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0