Намери пакет в чужбина

Египет

Карта на Египет

Снимки от Египет

Виж по-голяма карта на Египет

Египет

Обща информация за Египет:

От традиционните пирамиди и средновековните ориенталски пазари, до естествената красота и съвременна култура, Египет е страна изпълнена с пленителни съкровища.

Пирамидите в Гиза – единствените оцелели от седемте древни чудеса на света, храмовете на Луксор и Карнак, Долината на царете и гробниците в Абу Симбел вълнуват посетителите на Египет от векове. Естествените богатства на Египет са също толкова величествени като скалните образувания изгладени от вятъра на бялата пустиня и блещукащите подводни пейзажи на Червено море.

Ритмично модерно арабско великолепие трепти под повърхността, но Египет най-добре може да бъде разбран не толкова в сянката на неговите невероятни забележителности, а с молитвата при залез, с потракването на копита в сгурта в местните селца или с чая и приказките на бъбривите египетски граждани в някое от кафенетата. 

Време в Египет:

Климатът на Египет е горещ и сух, с изключение на зимните месеци – Декември, Януари и Февруари, когато става студено на север. Средната температура варира от 20ºC на Средиземноморския бряг до 26ºC в Асуан. Максималните температури на същите места могат да достигнат съответно от 31ºC до 50ºC. През нощта зимата температурите могат да паднат до 8ºC в Кайро и по Средиземноморския бряг. В пустинята е още по-екстремно – често е изгарящо горещо през деня и много студено през нощта.
Най-добрия период за посещение на Египет зависи от това къде желаете да отидете. Общо казано, зимата (от Декември до Февруари) е силния туристически сезон, а лятото (от Юни до Август) е слабият сезон във всички части на страната, освен по крайбрежието и в по-малка степен в Кайро.
Който е ходил знае, че от Юни до Август е непоносимо почти навсякъде на юг от Кайро, особено около Луксор и Асуан, където дневните температури надхвърлят 40ºC.
Най-компромисното решение за посещение на Египет без значение къде е през пролетта (от Март до Май) или есента (от Септември до Ноември)

Цени и носене на пари в Египет:

Официалната валута в Египет е египетска лира (Е£). Една лира се състои от 100 пиастъра (pt). Има банкноти от по 5pt, 10pt, 25pt, но се срещат рядко. По-често се срещат 50pt, E£1, E£5, E£10, E£20, E£50 и E£100, рядко E£200. Монетите в обръщение са от 10pt, 20pt, 25pt, 50pt, E£1, но те са изключителна рядкост.
Според международните стандарти Египет все още е евтина страна, въпреки че входните такси, обиколките с гид и частния транспорт могат да повишат разходите. Ако не можете да си позволите голям бюджет, има възможност да харчите около $20 на ден или дори по-малко, но ще трябва да се придържате към най-евтините хотели, да се храните с традиционния боб и фалафел, да ползвате градския транспорт и ограничите забележителностите.
От друга страна Египет разполага с квартири с цена над $200 за вечер, а храненето в някои от по-добрите ресторанти е около $20 на човек.
Обикалянето на страната е евтино – 10 часово пътуване с влак между Кайро и Луксор например струва само $6 във втора класа, а вътрешните самолетни полети струват само $35. Частните таксита между туристическите дестинации обаче са скъпи, въпреки това често те са най-безопасният и удобен вариант за пътуване. Пълното посещение на пирамидите в Гиза струва повече от $50 с таксите, а разглеждането на мумиите в Египетския музей е около $25. Има големи отстъпки за студенти притежаващи ISIC карти. Цените показани в хотел или в менюто на ресторант могат да бъдат оскъпени с около 25% от посочената първоначална цена при плащането заради таксите (VAT и служебна такса).
Имате възможност да разчитате изцяло на банкомати за целия си престой в Египет. Те вече са по-широко разпространени в големите градове като Кайро, Александрия, Луксор, Шарм ел-Шейх и Хургада. Ще намерите банкомати още в Нуейба, Асуан, и Дахаб. Може да имате затруднения с откриването на банкомат в селищата между Кайро и Луксор, където обикновено имат само един наличен банкомат.
Amex, Visa, MasterCard и Diners Club стават все по-разпространени в Египет.

Нощен живот в Египет:

След изгрева на слънцето, хората започват да се прииждат по улиците, да се струпват в кафенетата и ресторантите. Можете да посетите бреговете по дължината на река Нил в Кайро и Луксор или крайбрежието на Александрия и Шарм ел-Шейх и ще забележите бърборенето на приятели бързащи да хванат бриза. Улични търговци продаващи кебап, продавачи на чай, нарамили огромни самовари и търговци на дреболийки с най-новите разноцветни стоки се съредновават за вниманието на минувачите. Тук е мястото, където може да се запознаете с местно население, да усетите националното настроение и да споделите веселието от победата на местния футболен отбор.
Много привлекателни, както за местните така и за чуждестранните туристи са музикалните и светлинните представления, изнасяни в уникално модерен стил в много от археологическите забележителности в страната. Изискани нощни клубове, барове и ресторанти може да откриете в Кайро, Александрия и в другите по-големи градове. Нощният живот в Луксор и Асуан често включва барбекю покрай Нил.

Пазаруване в Египет:

Едно от най-добрите шопинг преживявания е средновековния пазар Кан-ел-Калили, намиращ се в Кайро. Всичко като започнем от евтини сувенири до домакински стоки, копия на антични бижута, подправки, медни и месингови съдове, памучни изделия изпълват тесните шумни алеи. Там също така може да откриете и модерни търговски центрове и малки стилни магазинчета, непосредствено преди площад Тарир в Кайро.
Пазаренето е очаквано и обикновено се насърчава – продавача е нормално да поставя цени, които са удобни за него, обикновено доста високи за чужденците. Пазарете се много и сравнявайте цените на всичко преди да си го купите включително на храна и напитки. Часовете за пазаруване варират според сезона и местоположението. В повечето градове магазините са отворени от 10:00-20:00, ползвайки големи обедни почивки през лятото, а някои затварят в Петък. Пазарите обикновено затварят късно вечер. По време на Рамадан, особено когато се пада през лятото, магазините затварят при залез и отварят няколко часа след това, след хранене.

Посолство/консулство в Египет:

Египет, Кайро
6, El Malek El Afdal Str. Zamalek
Тел: (0020 2) 736-30-25; 736-60-77
Факс: (00 202) 736 38 26
Имейл: bulembcai@link.net

Забележителности в Египет
Случайни дестинации в Египет

Хургада

Забележителности: 0

Луксор

Забележителности: 1

Кайро

Забележителности: 1

Шарм Ел - Шейх

Забележителности: 0

Хургада + Круиз по река Нил

Забележителности: 0
ТОП Пътешественици в Египет

Teodora Kaneva

Промо точки: 6 Пътеписи: 1 Фенове: 3 Коментари: 0

Irina Tsolova

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 2 Коментари: 0

Alexey

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 1 Коментари: 0

Jana

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Ivanka Ivanova

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Anna Valkanova

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Павел

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0

Владимир

Промо точки: 0 Пътеписи: 0 Фенове: 0 Коментари: 0