Zaglavie

Съобщение

OK

Информация за Стойките

 Село Стойките е едно от населените места и курортна дестинация в Южна България. Намира се в сърцевината на Родопите и до местността Широка Лъка. От град Самоков е само на 15 км, а от зимният ски курорт Пампорово на 7 км.

Климата в този регион е умерен студено. Зимата е продължителна, но мека, лятото и пролетта са прохладни, а есента приятна. Поради разположението сред планини, село Стойките има чист планински въздух, а планината пречи на силни ветрове да проникват в сърцевината на местността. Гористата местност е основно от смърч, хвойна, ела, слива, ябълка, киселица и др. В региона има множество лечебни билки и растения, което благоприятства развитието на еко туризъм и планинарство.

По цялата местност са познати общо пет селца, носещи имена Гращица, Кайковска, Мършавото, Водата и споменатото вече Стойките.

Последното има съвсем малко местно население от 420 души. И до днес, то е запазило автентичен облик на малко селце от родопския край. Тук всеки посетител може да зърне на живо национални традиции, култура и бит. Днес село Стойките привлича неограничен брой туристи и предлага идеални възможности за отдих, уединение с природата и почивка в атмосфера на отминали времена.

Местонахождението на село Стойките предлага уникална панорама към върхове Перелик и Мургавец, рида Чернатица, връх Карлък.

Историята на село Стойките започва много векове назад. За първи път данни в документ са съхранени от далечната 1706 г. Написани от французина Пол Люкас. В селото се заселват първите жители през 17 век, а и дълги години селцето е смятано за Широка Лъка.

След 1878 г., Освобождението, селото е става център на битки водени от Капитан Петко Войвода. Сред забележителностите на Стойките, запазена и до днес е църква “Св. Св. Петър и Павел”, смятана и за най-красивата в родопския край. Самият резерват Широка Лъка се намира недалеч, а на около 7 км западно село Гела. Това селце, също се смята за богато на исторически и архитектурни паметници.

Днес туристите и гостите на село Стойките могат да обходят маршрут Широка лъка, да изкачат връх Св. Елена, а само на 5 км е скалният феномен Лятната гора и Главата.

През 2004 година в селцето се учредява “Сдружение за туризъм Стойките” и туристическо бюро, а то много допринесе днес почивка и отдих в този край да са на така добро ниво. Семейни хотели, къщи за гости и вили работят денонощно, за качественото обслужване на региона от посетители.

Намери хотел в BG

Къщи за гости в Стойките

Къща за гости Пичурови - Стойките

Екстри в обекта: Чуждоезично обслужване, Централно парно отопление, Тераса/веранда, Ски училище, Ски гардероб, Пералня в хотела, Кът за пушене, Детска площадка, Градина, Гладене в обекта, Барбекю, Алтернативен туризъм, Exchange бюро

Къща за гости Уют - Стойките

Екстри в обекта: Централно парно отопление, Трансфер - платен, Тераса/веранда, Ски училище, Рент а кар, Пералня в хотела, Кът за пушене, Алтернативен туризъм

Къща за Гости Дарака - Стойките


Екстри в обекта: Градина, Барбекю

Къща за Гости Чаршията - село Широка лъка


Екстри в обекта: Централно парно отопление, Тераса/веранда, Градина, Барбекю, Алтернативен туризъм

Згуровската Къща - село Широка лъка


Екстри в обекта: Чуждоезично обслужване, Централно парно отопление, Тераса/веранда, Ресторант, Градина

Гайда Ин Клуб Самостоятелни стаи - село Широка лъка

Екстри в обекта: Чуждоезично обслужване, Център бизнес услуги, Централно парно отопление, Туристическо бюро, Трансфер - платен, Ски училище, Ски гардероб, Сейф/каса в обекта, Рент а кар, Кът за пушене, Велосипеди под наем, Алтернативен туризъм

Къща за гости Мария - село Широка лъка

Екстри в обекта: Чуждоезично обслужване, Пералня в хотела, Детска площадка, Гладене в обекта, Барбекю, Багажно помещение

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Всички къщи за гости намиращи се в Стойките или около Стойките

уеб дизайн