Zaglavie

Съобщение

OK

Намери хотел в BG

Орешак хотели

Хотел Casa Art - Орешак


Екстри в обекта: Външен басейн, Ресторант, Паркинг - външен, Прибори и съдове в обекта, Двор

Къща за гости Реката - Орешак

Екстри в обекта: Безплатен паркинг, Паркинг - външен, Оборудвана кухня, Прибори и съдове в обекта, Двор, Безжичен интернет в обекта, Градина, Ютия в обекта, Барбекю, Локално парно, Рецепция-денонощна, Тераса/веранда, Чуждоезично обслужване

Sveta Gora Hotel - Орешак

Семеен Хотел Странноприемница - Орешак

Екстри в обекта: Външен басейн, Ресторант, Сауна, Градина, Ски училище, Масажи, Централно парно отопление, Гладене в обекта, Алтернативен туризъм, Тераса/веранда, Кът за пушене

Тера Верде Хотел - Орешак

Екстри в обекта: Външен басейн, Конферентна зала, Градина, Барбекю, Детска площадка, Ски училище, Масажи, Централно парно отопление, Рецепция-денонощна, Пералня в хотела, Гладене в обекта, Алтернативен туризъм, Тераса/веранда, Кът за пушене, Чуждоезично обслужване

Къща за гости Пламена - Орешак

Екстри в обекта: Ресторант, Градина, Централно парно отопление, Тераса/веранда

Къща за Гости Лабади - Орешак

Екстри в обекта: Градина, Барбекю, Централно парно отопление, Тераса/веранда


Полезно за Орешак

Обща информация:

Село Орешак е разположено в Северна България и е на по-малко от километър от Троян. Според направените археологически разкопки тук е съществувал живот в региона от времето на пелеолита. Близо до Троян се намира и древната римска крепост Состра. Построена е през 147 година по заповед на император Антонин Пий. Тя съществува до 5 век, когато е разрушена от хуните. През 2002-2011 година е реставрирана и днес приема посетители.
Близо до Орешак се намира и големият римски път Виа Траяна. От тук често минавал император Марк Улпий Траян. Пътят свързва Филипополис, Ексус и Нове. Пътят става известен като Траянов път и по-късно градът получава неговото име.
По време на турското робство в село Орешак и Троян се заселват много хора от равнината, които търсят спасение от турците. Започва развиване на занаятите. Местността е нападана няколко пъти от кърджалии и много от жителите са избивани.
След Освобождението в Троян е направена Специализирана болница за активно лечение на белодробни болести.
Е село Орешак се намира и един от най-големите и красиви манастири в страната- Троянският манастир. Той е на брега на река Черни Осъм и е основан през 16 век. Има уникална архитектура, стенописи и дърворезба в манастирския храм. Иконите и стенописите са направени от Захари Зограф, който е един от най-големите художници от този период в България. В манастира е имало комитет за революционни дейности, създаден лично от Васил Левски. В светата обител е създаден музей на Апостола.
 

Любопитно:

В село Орешак се провежда Национално изложение на художествените занаяти и изкуства. Тук се събират майстори от цялата страна и показват своите умения и творби. Изложението е направено за пръв път през 1971 година и се простира на площ от 50 декара. От 1978 година участват и занаятчии от цял свят. Друго интересно събитие в селото е уникалният Празник на Сливата и Сливовата ракия. Провежда се в края на септември месец и в селото пристигат много посетители и участници в района. За наградените има много грамоти и специални медали, които са с формата на слива.

Транспорт и инфраструктура:

Пътищата до село Орешак и Троян са сравнително поддържани, през зимата се почистват редовно. Има автобусен транспорт в района и третокласни и четвъртокласни пътища до съседните населени места.

Автобусни линии:

До Орешак има редовни автобуси от Троян. А до Троян има линии от София, Пловдив, Велико Търново, Ловеч и съседните населени места.

Аптеки:

В селото има една аптека, а най-близки съседни са в Троян.

Бензиностанции:

Най-близките са в Троян

Банки/Банкомати:

В селото няма банки и банкомати, най-близките се намират в Троян.


Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Пълен избор от хотели, вили и къщи в Орешак за 2017 година. Актуални ниски цени, снимки и промо пакети. Избери хотел в Орешак още сега!

уеб дизайн