Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Язовир Пасарел

Язовир Пасарел

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Sisi

Добавено на: 26.04.2016

Държава: България

Населено място: София

Описание на Язовир Пасарел

Язовир Пасарел е един от малките язовир в България, намира се на невероятно място в Панчеревския пролом на Искър, точно между планините Плана и Лозенска. Язовирът е в землището на село Долни Пасарел. Водите се използват главно за водоснабдяването на София. Езерото е вододайна зона и в него риболовът и къпането са строго забранени. Но районът е идеален за разходка. Строежът е започнал през 1949 година и язовирът е кръстен „Гигант язовир Сталин“, на по-късен период името му отново е върнато.

Язовир Пасарел участва във водната каскада Искър и е питеен, енергиен източник и напоителен за цялата Софийска агломерация. Построен е с цел изравняване и акумулиране на водните количества на Искър- от стената на язовира до ВЕЦ Пасарел. От третата турбина на водноелектрическата централа е направена и специална връзка с пречиствателната станция „Панчарево“ в случай на авария. Водите на „Пасарел“ се ползват за силодобиване от ВЕЦ Кокаляне, която е доста по-ниско. Той е постоянен изравнител и се стопанисва от Държавно предприятие „Язовири и каскади НЕК“- район Искър.

Язовир Пасарел е дълъг 2 километра и половина и е широк 320 метра, той е втори по големина за столицата. Разположен е на 25 километра югоизточно от града и има надморска височина 700 метра. Съвсем близо е в.з „Пасарел“ и уникалната историческа местност „Странджански дол“. Там е лобното място на известния български летец-изтребител Димитър Списаревски. В негова памет е построен известния Пасарелски параклис „Свети Георги Победоносец“.

През 20120 година е направена екопътека „Лозенска планина“, която започва от язовира и продължава през Половрак, красивия Лозенски манастир с ортодоксалното име „Свети Спас“ и село Лозен.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Язовир Пасарел е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Язовир Пасарел и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн