Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Велинград/ Язовир Белмекен

Язовир Белмекен

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Sisi

Добавено на: 19.04.2016

Държава: България

Населено място: Велинград

Описание на Язовир Белмекен

Язовир Белмекен се намира близо до едноименния връх, в Рила. Намира не на 1923 метра надморска височина, по течението на Сестримска река. Той е част от водната каскада „Белмекен-Сетримо_Чаива“ и е най-високият с насипна стена на Балканите. Името му е доста специфично и в превод означава „Известно място“, изграден е на Крива река и е най-високото планинско водохранилище в цяла Рила.

Съоръженията, които са част от каскада, са разположени по североизточните склонове на планина Рила. Там те уславя водите на Марица, Места и Струпа, и по-точно проречията им по рилската част. Каскадата е съединена от събирателни деривации, на два пояса. Единият е построен на 1900 метра надморска височина, а вторият на 1200 метра. Водите от по-високия пояс се вливат в язовир „Белмекн“, а от по-ниски- в изравнителя „Станкови бараки“. Каскадата е построена на три отделни енергийни стъпала. Първото стъпало представлява събирателните деривации на най-високата кота- „Грънчар“, „Джаферица “, „Марица 1900“, „Манастирска“ – „Бели Искър“, „Илийна“ и „Благоевградска Бистрица“. Каналът „Грънчар“ обхваща водите на реките Рилска река, нейния приток Илийна и Благоевградска Бистрица. Последната река извира от склона между върховете в Рила Малък мечи връх и Голям мечи връх, които са на 2600 метра надморска височина.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Язовир Белмекен е едно от нещата които привличат туристи в Велинград. Виж Язовир Белмекен и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн