Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Южен парк - град София

Южен парк - град София

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Nikol

Добавено на: 02.12.2015

Държава: България

Населено място: София

Описание на Южен парк - град София

Южният парк е един от най-големите и красиви паркове в София, както подсказва името му е разположен в южната част на столицата. В него могат да бъдат видени над 65 вида птици, от които 2 са в Червената книга на България за застрашени от изчезване видове. Тук през цялата година се организират различни събития за малки и големи, както и много концерти.
 
След края на Втората световна война  са построени големите паркове в София, от които е и Южния. Техните  проекти са направени още през 1938 година, но за съжаление са забавени заради войната. Макар да са проектирани и направени през различни години, големите софийски паркове се допълват стилово и създават едно цялостно усещане за красива природа и места за отдих от натовареното ежедневие. 
Проектът за изграждане на Южния парк е  част от така наречения план „Мусман“ и изграждането му започва още през 1972 година. Предвидени са 4 части, които през годините търпят промяна. Постепенно отпада първата част, заради изграждането на НДК, а после и 2 част, когато започва строителството на хотел Хилтън. Най-голяма и значима е третата част от плана, която е дело на архитект Карлова.
 
Южният парк е планиран и направен по примера на английските паркове в пейзажен стил.  Има четири основни сектора, които са изпъстрени с различни цветя, подредени в най-разнообразни геометрични форми. За децата са построени множество детски площадки, малко езеро с лодки, както и много заведения и лавки, които предлагат храни и напитки. Под сградата на Правителствена болница са направени няколко площадки, които предлагат място със страхотен изглед за почивка и пикник или просто разходка. Засадени са много върби и тополи по река Дреновичка, която преминава през парка. Цветята и храстите са доставени от различни разсадници, за да се допълни облика на този зелен оазис насред натоварената и шумна София.
На всякъде из парка са направени  прекрасни алеи, цветни градини, много зелени поляни, подходящи за спортове на открито. Има уникален слънчев часовник с циферблат от пейки, който е дело на Фондация за градско изкуство.
От откриването си до днес Южният парк е любимо място за почивка и разходки на всички софиянци, които искат да избягат от натовареното си ежедневие и да се потопят в природата. През почивните и празнични дни паркът се превръща в сцена за концерти, представления за малки и големи както и място за изява на много улични артисти.
 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Южен парк - град София е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Южен парк - град София и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн