Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Шипка/ Шипченски манастир Рождество Христово (Руска църква)

Шипченски манастир Рождество Христово (Руска църква)

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: aleksandar

Добавено на: 12.10.2015

Държава: България

Населено място: Шипка

Описание на Шипченски манастир Рождество Христово (Руска църква)

Северозападно от град Шипка се намира величествена руска църква с златни куполи. Впечатляващият храм носи името Рождество Христово и е известен още като Шипченски манастир. Мястото не е случайно избрано. Храмът е построен близо до Шипченския проход, където се е водила най-свирепата битка по време на Освободителната Руско-турската война(1877-1878г), там където пет дни руски офицери и български опълченци са се противопоставяли на  османските атаки.


Изграждането на църквата е израз на българо-руската дружба и е в памет на загиналите руски войници и смели българи, дали живота си за Свободата на България. След войната много паметници са изградени в чест на загиналите руснаци, но Шипченският манастир е най-големият и най-красивият символ на почит.


Идеята за построяването на църквата идва от граф Игнатиев и Олга Скобелева, майката на загиналия във войната генерал Скобелев. Парите за стоежа са събрани чрез дарения от руския народ, като към тях се включват и много българи. След като са събрани парите, населението на град Шипка подарява мястото за строежа на храма. Изграждането на манастира отнема 17 години и през 1902г храмът е тържествено открит. В началото той е руска изцяло собственост, но от 1952г той официално преминава под българско управление.  


Архитектурата на храм - паметника Рождество Христово е известна като руска древност и е характерна за църквите от 17век. Те се отличават с богата украса. През 1902г Шипченският манастир е изографисан за първи път и няколко десетилетия по-късно за втори. Изобразени са сцени от славното минало на Русия и България. Присъстват образите на Св. Кирил и Методий и техните ученици, както и на някои руски светци. Цар Борис I, българският покръстител и киевския цар Владимир, който разпространява християнството из руските земи са нарисувани в цял ръст.


На мраморни плочи са написани имената на загиналите в славния бой за Шипка, а тленните им останки лежат в криптата-гробница.


Църквата има пет позлатени купола с кръстове върху тях. Величествената камбанария се издига на височина от 53м и съдържа 17 камбани. Интересен факт е, че камбаните са направени от гилзите, които са намерени в околността.


В момента този красив паметник на културата е действащ мъжки манастир, в който не може да се нощува. Святата обител се състои от монашески корпус, поклонническа сграда, приют, Духовна семинария и църква.


Шипченският манастир може да се посещава от май до октомври с работно време : 08.30 – 19.30 ч. и от ноември до април: 08.30 – 17.00 ч. Любезните монаси с удоволствие ще Ви разкажат историята на манастира.


Насладете се на прекрасното руско изкуство и отдайте почит на падналите в боя за Българката Свобода!

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Шипченски манастир Рождество Христово (Руска църква) е едно от нещата които привличат туристи в Шипка. Виж Шипченски манастир Рождество Христово (Руска църква) и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн