Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Созопол/ Църква Свети Георги Победоносец - град Созпол

Църква Свети Георги Победоносец - град Созпол

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Станчо Георгиев

Добавено на: 03.02.2016

Държава: България

Населено място: Созопол

Описание на Църква Свети Георги Победоносец - град Созпол

Созопол е град с вековна история и много църкви и храмове. Един от най-красивите и стари е „Свети Георги Победоносец“. Църквата „Свети Георги Победоносец“ е трикорабна псевдобазилика с една апсида. Построена е през 1860 върху останките от по-стара базилика. През годините няколко пъти са правени ремонти и преустройства. Последното обновяване е през 1991 година. Тук се пазят малки частици от мощите на Свети Йоан Кръстител, които са открити на созполския остров Свети Иван. Други големи светини в храма са част от Светия кръст и мощи на Свети Андрей Първозвани.

Храмът носи името на Свети Георги Победоносец, който е бил пълководец в Римската империя и защитник на новосъздадената християнска вяра. Той е един от най-почитаните светци в Източноправославната църква. Бива убит именно заради вярата си и е признат за мъченик. Църквата почита светеца на 6 май, а армията също го е избрала за свой покровител.


Днес в стария Созопол освен храма „Свети Георги Победоносец“ има още няколко църкви от средновековието: „Средновековна църква“, „Света Богородица“, „Свети Зосим“, „Свети Свети Кирил и Методий“ и „Свети Иван Богослов“. Преди е имало над 20 църкви, които за съжаление са разрушени частично или изцяло по време на османското нашествие през 15 век. На тяхно място местните изграждат малки параклиси, които са се запазили и до днес. Последните години също са направени няколко, като най-известен този на „Света Марина“.


Днес Созопол е един от най-посещаваните градове по нашето Черноморие и пленява туристите със своята богата история и вяра. Няма да ви стигнат няколко дни, за да обиколите многобройните църкви, параклиси и храмове, но определено си заслужава. Тук вярата се е запазила през годините и хората не са забравяли своя Бог дори и в най-тежките моменти.

Близки събития

Близки събития

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Несебър

  Разстояние:
  На 26.36 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 29.95 км от обекта

 • Бургас

  Разстояние:
  На 20.19 км от обекта

 • Варна

  Разстояние:
  На 89.91 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 97.37 км от обекта

 • Добрич

  Разстояние:
  На 127.78 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Църква Свети Георги Победоносец - град Созпол е едно от нещата които привличат туристи в Созопол. Виж Църква Свети Георги Победоносец - град Созпол и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн