Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Пловдив/ Църквата Свети Николай - град Пловдив

Църквата Свети Николай - град Пловдив

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Lisa

Добавено на: 07.12.2015

Държава: България

Населено място: Пловдив

Описание на Църквата Свети Николай - град Пловдив

Църквата „Свети Николай“ („Свети Никола“) е стара църква, която посветена на Свети Никола Мирликийски. Тя се намира в Стария град на Пловдив съвсем близо до храма „Света Богородица“ и е параклис към храма. За пръв път се среща името за църквата „Свети Никола“ през 1578 година в спомените на Стефан Герлах, който посещава Пловдив на път към Цариград и описва седемте църкви, които са били по онова време.
 
През 1798 година е бил възстановен от настоятелството на „Света Богородица“ основно с дарения на миряни. Но явно работата не е била качествена, защото много скоро се налага храмът да бъде изграден от основи. Според надписите на гръцки и църковнославянски на северната стена на църквата, сегашната сграда е направена през 1835 година с благословията на митрополит Никифор и отново със средства на гражданите. Най-големият дарител е Вълко Чалъков, днес все още може да бъде видяна надгробната му плоча.
 
Днес в параклиса службите се извършват от свещеници от „Света Богородица“. Всеки четвъртък се прави молебен към Свети Николай. Храмовият празник е на 6 декември Никулден.
 
Самата сграда на параклиса е под формата на еднокорабна базилика, направена е от неоформени каменни блокове, само олтарната стена е от реден дялан камък. Заради неравния терен притворът е от северната страна, за разлика от всички други църкви, в които се намира на западната страна. Иконостасът е пренесен от старата църква и е най-старият в града. Смята се, че е дело на местни майстори, защото много напомня на дърворезбата в Бачковския манастир. 
 
Иконостасните икони на Богородица, Йоан Кръстител, Иисус Христос, Свети Никола, Света Варвара и Света Сава най-вероятно са дело на Захари Зограф, макар че никъде няма писмени данни. Но той е работил по това време в Пловдив. Иконата на Николай Чудотворец е дарение от Рада Чалъкова, съпруга на най-големия дарител на църквата Вълко Чалъков. 
 
В храма има невероятен архиерейски трон, по който има невероятна резба. Висок е 3 метра и е позлатен в по-голямата си част. Смята се, че е дело на дебърски майстори, които са работили и в други църкви в Пловдив.
Храмът е действащ и  всички са добре дошли да го посетят, разгледат, да запалят свещ и да се помолят.
 
 
 
 
 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Църквата Свети Николай - град Пловдив е едно от нещата които привличат туристи в Пловдив. Виж Църквата Свети Николай - град Пловдив и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн