Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Уникалният храм "Александър Невски" в град София

Уникалният храм "Александър Невски" в град София

Рейтинг: 5.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Dilqna

Добавено на: 23.08.2010

Държава: България

Населено място: София

Описание на Уникалният храм "Александър Невски" в град София

Безспорно от десетилетия насам най-яркият символ на нашата столица София е храм – паметникът Александър Невски. Той също така заема почетно място сред едни от най-красивите и прекрасни български храмове и е една от най-ценните културно – исторически забележителности у нас. Със своите огромни и впечатляващи размери, великолепна архитектура и пищен и изящен външен вид, веднага грабва вниманието на туристите и поражда техния интерес и любопитство. Издигащ се величествено сред шума и суматохата на големия град , той сякаш приканва хората да се пренасат в един по-хубав и добър свят от нашия, където чудесата изглеждат възможни.
По време на Руско – турската освободителна война от 1877 – 1878 година руският император Александър Втори оказал голяма подкрепа на нашата родина, а в тежките боеве загинали много смели руски войници, дали живота си за освобождението на България.Затова през 1879 година Учредителното събрание в Търново взело важното решение да бъде издигнат храм в центъра на София в памет на падналите жертви във войната и като знак за признателността на целокупния български народ към Руската империя. Започнало и активно събиране на средства за неговото построяване, в което взели участие и бедни и богати.
Първата копка е осъществена на 3 март 1882 година, но същинския строеж започва през 1904 година. В него се включват видни руски архитекти, български майстори – строители и обикновеното население. За изграждането му са използвани скъпи и качествени строителни материали, внасяни от Италия, Бразилия и т.н.Окончателно е завършен през 1912 година, но вътрешното му оформление продължава малко по-дълго. Част от своя талант при направата на стенописите, рисунките, корнизите, капителите, базите и иконите са оставили представители на художествената академия в Петербург и видни български художници, като Антон Митов, Борис Михайлов, Стефан Иванов и още много други.
„Свети Александър Невски” представлява кръстокуполна базилика в завършения си вид. Интересно е да се отбележе, че катедралата е втората по-големина на Балканския полуостров със своята площ от близо 3200 кв.м. Камбанарията му е особено забележителна, тъй като има височина около 53м. и се състои от общо 12 камбани. Уникален сам по себе си е и главният купол, висок приблизително 45 метра.
Вечер, когато множество светлини огреят целия площад пред катедралата, а и самата нея, тя изглежда просто удивително и се открива една спираща дъха картина. Не са необичайна гледка хората, които дълго стоят тук и я съзерцават с възхищение.
Направете го и вие и няма да останете разочаровани!

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Уникалният храм "Александър Невски" в град София е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Уникалният храм "Александър Невски" в град София и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн