Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Трявна/ Трявна и нейния уникален външен вид

Трявна и нейния уникален външен вид

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Dilqna

Добавено на: 03.09.2010

Държава: България

Населено място: Трявна

Описание на Трявна и нейния уникален външен вид

Трявна е малък български град намиращ се в централната част на страната ни на няколко километра от Габрово. През него преминава живописната река Тревненска и в съчетание със старинната му архитектура и традиции и красотите на заобикалящата го среда, изглежда просто очарователен.
Първото наименование, с което е било известно селището е Търнава. Тук през 12 век българските царе извоюват тежка победа над византийците на император Исак Втори Ангел и в чест на тази победа, българските владетели нареждат да бъде издигнат храм, който носи името „Св. Архангел Михаил”. Цяло щастие, че е запазен и до днес в почти пълния си първоначален облик. С името Трявна градчето става по-известно по време на Османското робство през 15 – 16 век. В периода на Възраждането то добива важно значение като средище на зараждащ се икономически и културен живот. Тук с времето започнала да процъфтява и занаятчийската дейност и по-точно иконописта, дърворезбата и дюлгерството.
В Трявна са родени и израсли видни български просветили, дейци, революционери и художници, едни от които са Пенчо Славейков и Ангел Кънчев. Местното население активно участвало и подкрепяло дейността на Васил Левски за създаването на местен революционен комитет, а по-късно се включили и в самото въстание чрез организирани чети.
В Трявна има много интересна места, които да се посетят и разгледат. Селището е особено предпочитана дестинация за любителите на екотуризма и планинарството. Освен да отделите време за уникалната и прелестна природа, която го заобикаля, можете да се полюбувате и на историческото му наследство. Доста посещавана забележителност е Музеят на Азиатското и африканското изкуство, както и музеят на резбарството и етнаграфското изкуство. Градчето особено се гордее със своята невероятна архитектура, която е пресъздадена в малките му и симпатични възрозденски къщички, коя от коя по-привлекателна и пищна, като повечето от тях са реставрирани, а някои дори запазени в автентичния си вид.Ще имате възможността да се насладите на Даскаловата, Славейковата, Райковата къща, Музеят на иконата и Старото школо. Няма как да бъде подмината и великолепната Часовникова кула, намираща се в самия център. Издигната е през 1814 година и от десетилетия наред краси със своето присъствие, променящия се с времето градски облик.
Споменът за изконните български традиции и неугасваща култура е все още жив, ако искате и вие да ги усетите непременно посетете градчето. Тук можете да отседнете в уютния семеен хотел „Уника”, където ще се чувствате добре и просто като у дома си. Цените са доста примамливи и са по джоба на всеки.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Трявна и нейния уникален външен вид е едно от нещата които привличат туристи в Трявна. Виж Трявна и нейния уникален външен вид и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн