Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Казанлък/ Тракийска гробница - гр. Казанлък

Тракийска гробница - гр. Казанлък

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: tanya

Добавено на: 06.08.2015

Държава: България

Населено място: Казанлък

Описание на Тракийска гробница - гр. Казанлък

Тракийската гробница се намира в града на розата- град Казанлък. Всяка година там се организира Фестивал на розата. Може да се присъства на обичаите розобер и розоварене, които са представени по абсолютно автентичен начин, и да се опита розово сладко и розов ликьор.

В този чуден град съвсем случайно е открита древната гробница. Това се случва ненадейно през 1944г, когато група войници са копаели скривалище. Те попаднали на каменна стена и след като я разбили влезли в тясно помещение. Извикали археолог, който да потвърди забележителността на тяхната находка.

Това, което й предава изключително историческо и културно значение са нейната архитектура и цветните стенописи. Включена е към Стоте национални туристически обекта на България, както и към културното наследство на Юнеско.

По своята архитектура тя принадлежи към куполните гробници от 3-4 век. Състои от три помещения: преддверие, тесен коридор и гробна камера с камбановиден купол. За градежа й са използвани тухли, слепени с хоросан - смес от вар и пясък.

Най-впечатляващи са нейните богати стенописи и мозайки. Майсторът е изобразил сцени от военните постижения, светския и бъдещия задгробен живот на владетеля, който е погребан там. Има рисунки на хора и животни. Сред животните най - разпространена е фигурата на конят. Рисунките преобладават в черно, бяло, червено и жълто. Интересна е рисунката, изобразяваща погребалното празненство. Намерените кости, свидетелстват за извършено погребение на мъж и жена. В гробницата са се извършвали и жертвоприношения на животни, което се разбира по намерените животински кости и обредни предмети.

В гробницата са открити части от керамични и обредни съдове, керамика, парче от глинен венец с позлата, златни нишки, вероятно от украса на дреха, дребни накити, сребърна каничка, амфора. Предполага се, че гробницата е била ограбена, тъй като намерените предмети са само частични и прекалено малко.

За да се запази това произведение на изкуството автентично, през 1946г. гробницата е вградена в специална постройка и е поставена климатична система , която да го предпазва от разрушение.

До оригиналната гробница е построено нейно копие, което показва изцяло архитектурата и старинните стенописи на Казанлъшката.

Подобни куполни гробници са намерени в Мала Азия и Южна Русия, но казанлъшката гробницата се смята за най - запазения паметник на тракийското изкуство от ранноелинистичната епоха .

 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Тракийска гробница - гр. Казанлък е едно от нещата които привличат туристи в Казанлък. Виж Тракийска гробница - гр. Казанлък и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн