Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ София/ Ръжишка пещера - гара Лакатник

Ръжишка пещера - гара Лакатник

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Нина Петрова

Добавено на: 13.01.2016

Държава: България

Населено място: София

Описание на Ръжишка пещера - гара Лакатник

Ръжишката пещера се намира в Стара планина, близо до Лакатнишки скали, в Искърския пролом. Има голям и обширен вход, а цялата и дължина е около 300 метра. Галерията при входа не е особено висока, може би около 2 метра, а на места и по-висока до 15 метра. Малко след входа става по-тъмно и слънчевата светлина намалява. Ръжишката пещера няма много разклонения и е само на един етаж. Навсякъде има невероятни скални образувания, които са се формирали за хиляди години (сталактони, сталактити и сталагминит). За съжаление, има много малко сталактити и на по-голяма височина, защото много от посетителите чупят от тях и ги отнасят за спомен. Дори не си дават сметка, че са били нужни хиляди години, за да се оформят. Посетителите трябва да се стараят да оставят най-малко следи за своето присъствие, защото всяка намеса води до разрушаване на естествените условия в пещерата. Края на пещерата е след постепенно слизане до огромни скални блокове. Във вътрешността се забелязват опушени следи от стари факли. Има много сталактони, а един от сталагмитите прилича на глава на животно. Самите скални образувания са много внушителни.


Разходката из Ръжишката пещера е сравнително лека и няма нужда от специална подготовка. Опитните спелеолози и катерачи винаги предупреждават, когато се посещават пещери, близките ви да знаят за това.

До пещерата се стига през пътека, която тръгва от гара Лакатник. Входът на Ръжишката пещера се вижда още от началото на пътеката. По време на прехода Лакатнишките скали са пред очите на туристите. Пътеката минава покрай скалите като се отклонява за пещерата Темната дупка и стига до Алпийска поляна. Там има специално обособени места за почивка и отдих както и заслон. От там има пътека, която достига до Ръжишката пещера. Целият преход отнема около час нормален ход.

Районът на Лакатнишките скали е много интересен и посещаван, защото има много природни забележителности и пещери, които превръщат прехода в незабравимо изживяване.


 


 

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Ръжишка пещера - гара Лакатник е едно от нещата които привличат туристи в София. Виж Ръжишка пещера - гара Лакатник и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн