Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Созопол/ Резерват Пясъчна лилия - град Созопол

Резерват Пясъчна лилия - град Созопол

Рейтинг: 3.00 (1 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Мина Петрова

Добавено на: 03.02.2016

Държава: България

Населено място: Созопол

Описание на Резерват Пясъчна лилия - град Созопол

Созопол е един от най-красивите и обаятелни градове по българското Черноморие. Градът привлича много туристи и разкрива своята вековна история. Намира са на няколко по-малки полуострова в Бургаския залив. Някога там е бил древния град Аполония, който заедно с Несебър е от най-старите градове на територията на България. През 17 век става голям търговски център и най-голям износител на зърно с пристанище. От тук са тръгвали стотици кораби, натоварени с жито.


През вековете Созопол е съхранил много паметници на културата, църкви, храмове и природни забележителности. Съвсем близо до града, до известния къмпинг „Каваците“ се намира уникалният природен резерват „Пясъчна лилия“. Той е от типа „поддържани резервати“ и през 1962 година с решение на Министерски съвет е обявен за защитена територия. Десет години по-късно площта му е разширена отново със заповед, а през 1999 година става поддържан резерват с решение на МОСВ. Заема площ от 0,6 хектара и целта е популацията на красивата пясъчна лилия да се поддържа и увеличава.


За съжаление, през последните години резерватът се превръща в пример за лошо управление, което дори може да се нарече престъпление спрямо природата и нейните богатства. Той е под юристдикцията на РИОСВ Бургас и в него са забранени каквито и да е било дейности.

Пясъчната лилия е изключително рядко растение от средиземноморски вид, което терциерен реликт и застрашено от изчезване. Включена е в Червената книга на България. Резерватът е от две части, но само една стара и избеляла табела показва къде е той. През 2009 година в по-малката му част се намираше зад оградата има една единствена лилия. По пък извън загражденията те са в изобилие и хората ги пазят. Няма следи от вандалски прояви, което показва, че въпреки занемареността на резервата и нехайството на тези, които отговарят за него, красивата пясъчна лилия ще продължи да съществува.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

 • Несебър

  Разстояние:
  На 29.70 км от обекта

 • Слънчев бряг

  Разстояние:
  На 33.32 км от обекта

 • Бургас

  Разстояние:
  На 22.46 км от обекта

 • Варна

  Разстояние:
  На 93.08 км от обекта

 • Ямбол

  Разстояние:
  На 98.47 км от обекта

 • Добрич

  Разстояние:
  На 131.09 км от обекта

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Резерват Пясъчна лилия - град Созопол е едно от нещата които привличат туристи в Созопол. Виж Резерват Пясъчна лилия - град Созопол и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн