Zaglavie

Съобщение

OK
Rezervaciq.com/ България/ Приморско/ Път Виа Понтика - град Приморско

Път Виа Понтика - град Приморско

Рейтинг: 0.00 (0 глас)

Тип: Забележителности

Добавено от: Becky

Добавено на: 10.02.2016

Държава: България

Населено място: Приморско

Описание на Път Виа Понтика - град Приморско

Виа Понтика на латински означава Черноморски път и представлява старо римско трасе, което минава покрай Черно Море. Началото ми е при Константинопол (днешен Истанбул) и минава през много селища Приморско, Аполония (Созопол), Дебелт, Анхиало (Ахелой), Месемврия, Одесос, Томи и ИСтрос, който днес е в Румъния.

Днес Виа Понтика е името на едно от най-големите маршрути за миграция на птиците от Европа към по-топлата Африка през зимата. Той минава през нашата страна- над Странджа и по ивицата на Черно море. По този маршрут се движат различни грабливи, пойни, водолюбиви птици. Почти 80% от тях са бели щъркели и всички розови пеликани в цяла Европа. Този път изминават редкият царски орел, гологлавият и египетският лешояд.


Един от пунктовете, които птиците избират за почивка на Виа Понтика, са Бургаските влажни зони. Понякога тук остават някои птици, които избират да прекарат зимата в у нас. През 2001 година на южния бряг на Бургаското езеро е създадено укритие и пункт, в който орнитолозите към БАН и Българското дружество за защита на птиците се събират, за да наблюдават миграцията на редките видове птици. Тук идват и много чуждестранни специалисти.

Друга голяма спирка по пътя на прелетните птици е местност Болата, която се намира северно от нос Калиакра. Тук могат да се наблюдават пеликани, жерави, късопъстри чучулиги, дебелоклюни чучулиги. Розови скорци, алпийски бързолети, качулати корморани, каменарчета, червеногърби сврачки и мног дрги интересни видове птици.

През България мина е още един маршрут на прелетните птици от Европа- Виа Аристотелис, който минава през долината на Струма, Софийското поле и Искърското дефиле.

Карта

Хотели в близост

Заведения в близост

Близки градове

Горещи оферти

За www.rezervaciq.com Всички материали и снимки са собственост на ДРС - Травел ЕООД, потребителите от които са въведени или техните автори. Път Виа Понтика - град Приморско е едно от нещата които привличат туристи в Приморско. Виж Път Виа Понтика - град Приморско и коментирай, ако си бил там или имаш въпроси!

уеб дизайн